ßßß
Składniki:Angel food cake – anielskie ciasto na białkach:1 szklanka białek1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)1 1/2 łyżeczki soku z cytryny1/3 łyżeczki soli3/4 szklanki mąki tortowej*krem:1/2 l śmietany kremówki 36%5-6 łyżek cukru pudru2 łyżki syropu z róży ( przepis znajdziecie na blogu )ewentualnie łyżka glukozy ( stabilizuje krem )*dodatkowo:1 szklanka kwaśnego dżemu- np. wiśniowego z kawałkami owoców2 łyżki syropu z róży2 łyżki soku z cytryny1 szklanka przegotowanej wody75 g płatków migdałów
Przygotowanie:Ciasto:Białka wlać do miski.Lekko je roztrzepać aż staną się płynne, lecz nadal przezroczyste.Wlać do nich sok , dodać sól.Ubić na sztywno. Gdy zaczną połyskiwać dodać do nich 1/3 szklanki drobnego cukru ( kryształ się nie rozpuści ) łyżką, dokładnie miksując.Resztę cukru przesiać z mąką.Mąkę dodawać w kilku turach do białek, miksując na najniższych obrotach, aby piana nie opadła.Dwie suche tortownice o średnicy 20 cm napełnić masą.Piec ciasta w 180 stopniach przez 30-35 minut.Wystudzić dnem do góry, po czym wyciąć z formy.Krem:Zimną śmietanę zacząć miksować na niskich obrotach, dodawać po łyżce cukier zwiększając obroty, ubić śmietanę na sztywno dodać syrop różany ( lub aromat różany w innej formie ). Schłodzić.Migdały uprażyć na suchej patelni.Składanie:Ciasta przekroić na pół.Wodę wymieszać z resztą syropu i sokiem z cytryny.Jeden z płatów ciasta położyć na paterę, nasączyć ponczem, posmarować dżemem i śmietaną ( należy ją rozdzielić tak aby wystarczyło na pokrycie warstw , wierzchu i boków tortu ). Powtórzyć dwukrotnie, ostatni blat jedynie nasączyć i razem z wierzchem i bokami posmarować kremem. Udekorować śmietaną, schłodzić około 2 godziny.
Ciasto najlepsze jest po nocy w lodówce.Powiązane notki:Tort Kokosowy z mascarpone, śmietaną i czekoladąKarpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzoneCiasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale DunajuTort ze śmietaną i czarną porzeczką