ßßß Cookit - przepis na La Coppa Mascarpone (Domowe lody z mascarpone bez maszynki)

La Coppa Mascarpone (Domowe lody z mascarpone bez maszynki)

nazwa

Wykonanie

Miewacie swoje małe uzależnienia w czasie zakupów? Ulubiony batonik lub ulubiona paczka landrynek z jednego, konkretnego sklepu? Ja mam takie uzależnienie, bo zawsze gdy wchodzę do znanej sieci sklepów na L., muszę wyjść z małym, niebieskim pudełeczkiem lodów o smaku serka mascarpone, które oblane są sosem z owoców leśnych i posypane wiórkami czekolady. Nie zdarzyło się chyba, że opuściłam sklep bez nich... chyba, że z powodu braku w asortymencie. I tak, pewnego popołudnia postanowiłam przenieść ulubiony smak do lodów w domowej wersji. Wyszły kremowe, puszyste.. dokładnie takie jak chciałam, bo smakowały nawet lepiej niż te sklepowe. ;)
Składniki:
250 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
100g cukru pudru
do podania:
wiórki czekolady
kilka łyżeczek syropu z czarnej porzeczk i lub innego owocowego
Przygotowanie:
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do momentu aż stanie się gęsta, ale nie całkiem sztywna. Dodajemy do niej stopniowo serek, ubijając na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika na 4h. W ciągu tego czasu, lody mieszamy co 30 min, aby nie były zbite i nie miały kryształków lodu. Gotowe lody nakładamy do pucharków. Polewamy syropem owocowym i dekorujemy wiórkami czekolady. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/08/la-coppa-mascarpone-domowe-lody-z.html