ßßß Cookit - przepis na Hummus z pomidorami

Hummus z pomidorami

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Orientalna pasta z ciecierzycy zwana również Hummusem jest jedną z najbardziej popularnych, wegańskich kremowych przekąsek. Podana z oliwą spod suszonych pomidorów, z kaparami i całą masą pysznej, cudownej beżowej cieciorki jest niezrównaną sylwestrową pozycją. A jeśli obok położycie chlebki lawash i sałatkę ze świeżych pomidorów (użyjcie śliwkowych lub cherry) Wasi goście będą zachwyceni. Używanie smakowych oliw jest świetnym sposobem na aromatyzowane potraw, tym bardziej jeśli są to zimny bufet. Tym bardziej, że jest to przekąska niskokaloryczna.
Składniki:
200 g suchej cieciorki
4 suszone pomidory
100 ml oliwy spod pomidorów
3 łyżki pasty Tahini
1 łyżka kaparów
2 ząbki czosnku
słodka papryka
suszone oregano
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cieciorkę zalać ciepłą wodą i odstawić na 8 – 12 godzin.
Następnie ugotować ją do miękkości. Osączyć, wodę z gotowania zachować.
Ciecierzycę przełożyć do blendera lub food procesora.
Dodać czosnek, pomidory suszone, kapary, tahinę, 60-70 ml oliwy i ok. 100 – 150 ml wody z gotowania.
Zmiksować na idealnie gładką masę, doprawić solą i pieprzem. W przypadku gdyby była zbyt gęsta dodać wody i ponownie zmiksować.
wyłożyć na miski z lawashem, polać resztą oliwy. Posypać oregano i papryką. Podajemy z solonymi pomidorami z miodem i oiwą.
Powiązane notki:
Kasza gryczana z sosem śmietanowym z pomidorami
Hummus – pasta z ciecierzycy
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Pikantny Gulasz z ciecierzycy z papryką
Górska zapiekanka ziemniaczana z pomidorami serem i beszamelem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/12/30/hummus-z-pomidorami