ßßß Cookit - przepis na Burgery z serem i pomidorami - triki i Cheeseburg

Burgery z serem i pomidorami - triki i Cheeseburg

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Pomysłów na obiad możecie mieć całą masę. Jeśli jednak u Was na obiedzie zjawi się kilku wesołych i głodnych muzyków koniecznie musi to być propozycja mięsna. Moje nazwisko znajdujące się na okładce jednej z niedawno wydanych płyt, jedynie realizacyjnie, właśnie wokół tego faktu oscyluje. No dobra. Do rzeczy. Podsmażone i pieczone wołowe mięso z dodatkiem cebuli, czosnku, masy świeżo młotkowanego pieprzu, pysznego sera i pachnących pomidorów podane na sałacie z miodowym sosem i opiekanym pieczywie musi zadowolić każdego faceta. Waszego również! Przepis jest bardzo prosty drogie Panie. Wystarczy zadbać o to, żeby składniki były dobrej jakości, ja zdradzę Wam kilka patentów na soczystego burgera i wspaniały odmian lub kolacja załatwione.
Składniki :
6 papa burgerów
500 g mielonej wołowiny
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko M
1 łyżka oliwy spod pomidorów
1 łyżka sosu worcester
pieprz w ziarnach
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
100 g sera Lazur lub brie
9 dużych suszonych pomidorów z zalewy
Oliwa z oliwek
masło
Przygotowanie :
Mięso przełożyć do miski. Pamiętajcie,że dobra wołowina jest mocno czerwona. Ta do burgerów, jeśli nie mieliście jej samemu, powinna mieć małe białe kropeczki tłuszczu. Można też zmielić chudą wołowinę z odrobiną słoniny.
Czosnek, 3 pomidory i cebulę drobno posiekać. Dodać do mięsa.
Wbić jajko, dodać łyżkę oliwy, łyżkę cieplej wody, sos, paprykę, sól i pieprz.
Masę dokładnie wyrobić aż zacznie się kleić i będzie zwarta.
Mokrymi dłońmi formować burgery, najlepiej ułożyć je na płaskim talerzu lub desce.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, blachę wyłóżcie pergaminem,
(no chyba że macie patelnię którą można włożyć do piekarnika)
Rozgrzać oliwę, 2-3 łyżki wystarczą.
Na bardzo tłuszczu rozgrzanym układać burgery wołowe.
Smażyć ma mocnym ogniu, aż będą złoto brązowe 2-3 minuty, dodać lyżkę masła i obrócić kotlety na drugą stronę. Łyżką polać masłem wierzchy kotletów, smażyć z kolejne 3 minuty.
Gdy burgery się smażą, posiekać resztę pomidorów, a ser Lazur pokroić w plastry.
Burgery przełożyć na blachę, a na ich wierchu ułożyć pomidory, zwieńczyć je serem.
Piec 5-8 minut.
podawać z ulubionymi dodatkami.
Powiązane notki:
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Ziemniaczane bułeczki scones z suszonymi pomidorami i papryką
Kasza gryczana z sosem śmietanowym z pomidorami
Leczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i papryką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/01/14/burgery-wolowe-z-serem-i-suszonymi-pomidorami-pap