Wykonanie
Kolejny obiad z tego co było w lodówce :-)
Tarta z
francuskiego ciasta z letnimi warzywami,aromatycznymi
pomidorami i lekkim
serem feta.Nadzienie dopełnia lekka masa jajeczno,śmietankowa z
ziołami.Naprawde Polecam!
op.
ciasta francuskiego ( u mnie w wersji light)2
cukinie1
pomidor1
papryka1 duża
cebula2 ząbki
czosnkukilka
suszonych pomidorów w
oliwiepół kostki
sera feta2
jajkapół szklanki
śmietany 18 %
zioła prowansalskiesól,
pieprz,suszone
chilliNa
oliwie podsmażamy
cebulę,
czosnek,pokrojoną w talarki
cukinię,
paprykę.Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę
pomidora. Odcedzamy z soku i studzimy.Formę na tartę smarujemy
masłem,wykładamy
ciastem francuskim i pieczemy ( z obciążeniem) 10 min w temp 180 stopni.Wyjmujemy i lekko studzimy ciasto.Po lekkim ostudzeniu,układamy warzywa,dodajmy pokruszony
ser i pokrojone w paseczki
suszone pomidory.Do miseczki wbijamy
jajka,dodajemy
smietanę,
zioła,
sól i
pieprz. Mieszamy i zalewamy tartę. ( możemy na wierzch ułozyć jeszcze paski z ciasta,ale to nie jest konieczne :) )Pieczemy ok 45 min w temp 180 stopni aż masa się zetnie.