Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Po południu piłam z filiżanki
mleczne kakao. Postanowiłam spróbować wykorzystać je do przygotowania
czekoladowych muffinek. Ostatnio piekłam, w końcu jabłecznik z Nesquik’iem (tak to jest gdy kupujecie wielką torbę czegokolwiek, a w szczególności czeko-kolwiek) co utwierdziło mnie w przekonaniu, że
kakao instant jest świetnym substratem do wszelkiego rodzaju wypieków. Dzieciaki oszaleją z radości jeśli poprosicie je o pomoc, nie wybrudzą się bo przepis jest prosty, chętniej zjedzą gotowe babeczki, a wy przemycicie im sporo witamin, błonnika i
białka.
Wykorzystajcie ten przepis, a Wasze podejście do babeczek zmieni się na zawsze. Tym bardziej, że jest to przepis najprostszy z możliwych, zachwycający końcowym efektem.Składniki:16 babeczekSkładniki mierzone 125 ml filiżanką2 1/2 filiżanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1 filiżanka
otrąb owsianych z dużą ilością
białka2
jajka, L zerówki3/4 filiżanki
oleju rzepakowego2 filiżanki
maślanki1 filiżanka
kakao z witaminami instant1 op. Budyniu
czekoladowego bez
cukru1 filiżanka
cukru muscovado bio2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli morskiej50 g dobrej,
gorzkiej czekolady 60 %
Przygotowanie:Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
budyń,
sodę, proszek,
sól i
kakao przesiać do dużej miski. Rozdrobnić wszystkie grudki, a drobinki
kakao i
otręby z
mąki, które zostały na sicie wsypać do przesianej mieszanki, zabieg ten ma na celu napowietrzanie
mąki.Jedno
jajko ubić z
cukrem. Dodać
maślankę, zmiksować, po czym wlać
olej. Miksować, aż masa się napuszy, około 5 minut. Do masy dodać przesianą
mąkę wymieszać ciasto
czekoladowe trzepaczką, po czym dodać
otręby, wymieszać i wbić pozostałe
jajko. Połączyć ciasto.Tak przygotowanie ciasto
czekoladowe przelać do foremek na muffinki, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Gorzką czekoladę posiekać. Posypać wierzchy babeczek i wstawić je do pieca. Piec muffinki od 22-25 minut, po 22 polecam sprawdzić ich stan patyczkiem. Wystudzić poza piecem.Jeżeli marzyły się Wam lekkie, wilgotne, puszyste, delikatne, słodkie a przy okazji zdrowe
czekoladowe Muffiny koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Powiązane notki:Muffinki
razowe z
wiśnią – dietetyczny tłusty czwartek w 15 minut!Ciasto
czekoladowe bez miksowania – w 10 minutBabeczki ( muffinki )
jogurtowe z
truskawkamiCiasto
serowo-
czekoladowe z kremem – ala Fale DunajuPyszne i łatwe ciasto
czekoladowe w 5 minut