ßßß Cookit - przepis na Razowe muffinki czekoladowe

Razowe muffinki czekoladowe

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Po południu piłam z filiżanki mleczne kakao. Postanowiłam spróbować wykorzystać je do przygotowania czekoladowych muffinek. Ostatnio piekłam, w końcu jabłecznik z Nesquik’iem (tak to jest gdy kupujecie wielką torbę czegokolwiek, a w szczególności czeko-kolwiek
) co utwierdziło mnie w przekonaniu, że kakao instant jest świetnym substratem do wszelkiego rodzaju wypieków. Dzieciaki oszaleją z radości jeśli poprosicie je o pomoc, nie wybrudzą się bo przepis jest prosty, chętniej zjedzą gotowe babeczki, a wy przemycicie im sporo witamin, błonnika i białka.
Wykorzystajcie ten przepis, a Wasze podejście do babeczek zmieni się na zawsze. Tym bardziej, że jest to przepis najprostszy z możliwych, zachwycający końcowym efektem.
Składniki:
16 babeczek
Składniki mierzone 125 ml filiżanką
2 1/2 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 filiżanka otrąb owsianych z dużą ilością białka
2 jajka, L zerówki
3/4 filiżanki oleju rzepakowego
2 filiżanki maślanki
1 filiżanka kakao z witaminami instant
1 op. Budyniu czekoladowego bez cukru
1 filiżanka cukru muscovado bio
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli morskiej
50 g dobrej, gorzkiej czekolady 60 %
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, budyń, sodę, proszek, sól i kakao przesiać do dużej miski. Rozdrobnić wszystkie grudki, a drobinki kakao i otręby z mąki, które zostały na sicie wsypać do przesianej mieszanki, zabieg ten ma na celu napowietrzanie mąki.
Jedno jajko ubić z cukrem. Dodać maślankę, zmiksować, po czym wlać olej. Miksować, aż masa się napuszy, około 5 minut. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszać ciasto czekoladowe trzepaczką, po czym dodać otręby, wymieszać i wbić pozostałe jajko. Połączyć ciasto.
Tak przygotowanie ciasto czekoladowe przelać do foremek na muffinki, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Gorzką czekoladę posiekać. Posypać wierzchy babeczek i wstawić je do pieca. Piec muffinki od 22-25 minut, po 22 polecam sprawdzić ich stan patyczkiem. Wystudzić poza piecem.
Jeżeli marzyły się Wam lekkie, wilgotne, puszyste, delikatne, słodkie a przy okazji zdrowe czekoladowe Muffiny koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Powiązane notki:
Muffinki razowe z wiśnią – dietetyczny tłusty czwartek w 15 minut!
Ciasto czekoladowe bez miksowania – w 10 minut
Babeczki ( muffinki ) jogurtowe z truskawkami
Ciasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju
Pyszne i łatwe ciasto czekoladowe w 5 minut
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/05/02/razowe-muffinki-czekoladowe