Wykonanie
Czekoladowo, ja nie umiem się oprzeć
czekoladzie,
bitej śmietanie i
mascarpone. Dla mnie to połączenie idealne. Ciasto to wykonałam na początek mam nadzieję przyszłych sukcesów. Już nie tylko zajmuję się domem i dziećmi, ale zaczynam rozwijać się zawodowo. Skończyłam studia z pasją i w tym kierunku się rozwijam. Założyłam firmę, projektowanie instalacji sanitarnych, a tu odnośnik do mojej firmy, jestem z niej dumna, a nazywa się AJ-INSTAL, jeżeli jesteście ciekawi to zapraszam. Uważam, że życie składa się przede wszystkim z małych wydarzeń i z takich małych rzeczy trzeba się cieszyć i je doceniać. Ja się cieszę, że się rozwijam, ale również cieszę się z innych powodów
Składniki:Ciasto:– 1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej;– 1,5 szklanki
cukru do wypieków;– 3/4 szklanki
kakao;– 2 łyżeczki
sody oczyszczonej;– 1 łyżeczka
proszku do pieczenia;– pół łyżeczki
soli;– 1 szklanka
maślanki lub
kefiru;– 1/2 szklanki
oleju rzepakowego;– 2 duże
jajka;– 1 łyżka
cukru wanilinowego;– 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej
kawy inkiWykonanie:Do dużego naczynia przesiać
mąkę,
cukier,
cukier wanilinowy,
kakao,
sodę, proszek,
sól.Do większej miski wlać
maślankę,
olej,
jajka. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą
kawę, mieszając.Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 20 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 – 40 minut.Masa śmietanowa:– 300 ml
śmietany 36%;– 250 g
serka mascarpone;– łyżka
cukru pudru;Wszystkie składniki ułożyć w misie miksera i ubić do sztywności, masa wychodzi bardziej gęsta, niż sama
bita śmietana.
Polewa czekoladowa:– pół szklanki kremówki;– 100 g
mlecznej czekolady;– 70 g
gorzkiej czekolady;– pół łyżeczki
kawy inkiDodatkowo:–
truskawki do dekoracjiKremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane
czekolady i
kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.Ja ciasto piekłam wieczorem i przez noc dobrze mi wystygło i wtedy przekładałam je masą
śmietanową. Gdy wykonałam polewę chwilę czekałam, aż lekko przestygnie i polałam nią ciasto. Wstawiłam do lodówki i gdy polewa była już chłodna udekorowałam ciasto resztą
bitej śmietany i
truskawkami.Wyszło PYSZNE! Polecam