Wykonanie
To był mój debiut jeśli chodzi o pancakes. Nie jestem z efektu całkowicie zadowolona. Tzn. placuszki były pyszne, delikatne, puszyste i mocno
czekoladowe, bo nie żałowałam
kakao oraz wiórków
czekolady. Tak, więc po obiadowej, słodkiej przekąsce zostały tylko okruszki. Niestety na patelni nie zachowywały się jak trzeba. Bardzo ciężko było je przewrócić, by uniknąć ich rozlecenia się. Nie wiem gdzie popełnilam błąd. Ciasto nie było ani za żadkie, ani za gęste. Być to może to kwestia patelni.. Na pewno za jakiś czas spróbuję znowu, może wtedy wyjdą lepsze ;).Składniki:
szklanka
mąki pszennejszklanka
maślanki1
jajko1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
sody3 łyżki ciemnego
kakaoposiekana
gorzka czekolada (u mnie 3 paski po 4 kostki)2 łyżki
olejuPrzygotowanie:Wszystkie składniki z wyjątkiem
czekolady miksujemy. Następnie wsypujemy
czekoladę i mieszamy masę łyżką. Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy po łyżce masy formując placuszki. Gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.Ja pankejki podałam z
bitą śmietaną i
truskawkami ;)Mimo, że wyglądem bardziej przypominają racuchy z dodatkiem
czekolady, to i tak były smaczne ;)