ßßß Cookit - przepis na Ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe

nazwa

Wykonanie

Święta coraz bliżej, a my w pośpiechu biegamy po centrach handlowych, aby ze wszystkim zdążyć na czas. I choć obiecujemy sobie co rok, że następnym razem wszystko kupimy wcześniej to i tak zawsze kończy się to tak samo. Mam jednak nadzieję, że każdy z Nas w tym roku nie da się zwariować i zdaży poczuć tą cudowną atmosferę. Życzę Wam wszystkim, aby te święta upłynęły w spokojnej i pełnej miłości atmosferze.
Święta to także czas wspólnych przygotowań w domu i krzątania się w kuchni. Zapach tego ciasta wydobywający się z piekarnika od razu wprowadzi świąteczną atmosferę w domu. Jest pyszny, wilgotny i z dodatkiem czekolady… fakt, nie jest to taki typowy klasyczny piernik, bo przecież nie może być piernika bez miodu
Zapewniam Was jednak warto go zrobić zwłaszcza że nie wymaga dużo czasu ani dużego nakładu finansowego, a na dodatek jest bardzo prosty w wykonaniu.
Składniki:
Składniki mokre:
2 jajka
1oo ml oleju
1 szklanka maślanki (może być też jogurt naturalny)
Składniki suche:
250 g. mąki pszennej
120 g. cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia (ewentualnie sody oczyszczonej)
3 łyżeczki przyprawy do piernika
100g. gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
Słoiczek powideł
100g. gorzkiej czekolady
Etapy przygotowania:
1. W jednaj misce łączymy składniki mokre, a w drugiej misce składniki suche.
2. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę.
3. Formę keksówkę o wymiarach 24×11 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 175 stopniach przez ok 50 minut do tzw. "suchego patyczka".
* Ciasto bardzo dobrze smakuje jeśli przełożymy je powidłami, a wierzch oblejemy roztopioną gorzką czekoladą.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/ciasto-piernikowe