Wykonanie
Święta coraz bliżej, a my w pośpiechu biegamy po centrach handlowych, aby ze wszystkim zdążyć na czas. I choć obiecujemy sobie co rok, że następnym razem wszystko kupimy wcześniej to i tak zawsze kończy się to tak samo. Mam jednak nadzieję, że każdy z Nas w tym roku nie da się zwariować i zdaży poczuć tą cudowną atmosferę. Życzę Wam wszystkim, aby te święta upłynęły w spokojnej i pełnej miłości atmosferze.Święta to także czas wspólnych przygotowań w domu i krzątania się w kuchni. Zapach tego ciasta wydobywający się z piekarnika od razu wprowadzi świąteczną atmosferę w domu. Jest pyszny, wilgotny i z dodatkiem
czekolady… fakt, nie jest to taki typowy klasyczny piernik, bo przecież nie może być piernika bez
mioduZapewniam Was jednak warto go zrobić zwłaszcza że nie wymaga dużo czasu ani dużego nakładu finansowego, a na dodatek jest bardzo prosty w wykonaniu.
Składniki:Składniki mokre:2
jajka1oo ml
oleju1 szklanka
maślanki (może być też
jogurt naturalny)Składniki suche:250 g.
mąki pszennej120 g.
cukru2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia (ewentualnie
sody oczyszczonej)3 łyżeczki
przyprawy do piernika100g.
gorzkiej czekoladyDodatkowo:Słoiczek powideł100g.
gorzkiej czekoladyEtapy przygotowania:1. W jednaj misce łączymy składniki mokre, a w drugiej misce składniki suche.2. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy startą na grubych oczkach
czekoladę.3. Formę keksówkę o wymiarach 24×11 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 175 stopniach przez ok 50 minut do tzw. "suchego patyczka".* Ciasto bardzo dobrze smakuje jeśli przełożymy je powidłami, a wierzch oblejemy roztopioną
gorzką czekoladą.
Smacznego !!