Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Przepis opracowałam jakiś czas temu, właśnie na słodki prezent dla przyjaciela, świętującego urodziny o wiele znaczącej liczbie. Pomyślałam, że z racji na zbliżające się święto zakochanych możecie zaskoczyć swą łasującą drugą połowę słodkim i pysznym prezentem, jakim jest
masło ciasteczkowe z
czekoladą, które na pewno przyspoży jej dużo radości.Przepis jest bardzo prosty.
Masło składa się z
wafli,
orzechów,
czekolady,
masła i
śmietany, prawdziwa uczta dla podniebienia – smakuje jak snickers w połączeniu z
wafelkami, jest kremowe i lepkie. Gotowe
masło możecie wykorzystać do wspólnego śniadania po udanej kolacji. Crossaint z takim
masłem to
absolutny majstersztyk kulinarny.Składniki:3 słoiczki o pojemności 100 ml4
wafle w czekoladzie o smaku
toffi100 ml
śmietany kremówki100 g
orzechów ziemnych50 g
masła1
laska wanilii (2 łyżku
cukru z
wanilią)100 g
cukru100 ml
mleka 2 %
Przygotowanie:
Mleko przelać do garnka, dodać
śmietanę. Laskę
wanilli przeciąć wzdłuż na pół, ziarna wydrążyć łyżeczką lub nożem, dodać do
mleka. Zagotować i odstawić.W tym czasie na suchej patelni uprażyć
orzechy. Po kilku minutach, gdy będą złote, dodać
masło i
cukier, stopić je, aż oblepią całe
orzechy.
Wafle przełożyć do miskera i rozdrobnić, można je także ręcznie pokruszyć.Z
mleka usunąć zdrewniałą część
wanilii, po czym wlewać je stopniowo, mieszając do
orzechów z karmelem. Zagotować.Gorącą mieszanką zalać
wafle i zmiksować na gładkie
masło.Przełożyć do pojemniczków.Przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Powiązane notki:Blok
czekoladowy z
bakaliami – na prezentPancakes
ciasteczkowe – przepis w 5 minut!Placuszki – Pancakes z
bakaliami – prezent w słoiku
Ciasteczkowe Crumble –
owoce pod kruszonką z
orzechami