Wykonanie
Domowe
lody sernikowe! Moja nowa wakacyjna obsesja :) Są wspaniałe, kremowe, delikatnie kwaśne od
twarogu, nie przesłodzone, po prostu idealne! Podane ze świeżymi
owocami,
czekoladą czy
ciasteczkami smakują jak kwintesencja lata. Choć są przepyszne, jak zwykle u mnie, składają się tylko z kilku składników, nie wymagają ani dużo czasu, ani dużo pracy, ani nawet maszyny do
lodów. Nie trzeba nad nimi stać, nie trzeba ich regularnie mieszać. Dodatkowo, nie zawierają surowych
jajek, są całkowicie bezpieczne i całkowicie przepyszne.Jakiego
twarogu użyć do lodów?Do tego przepisu polecam użycie
twarogu z wiaderka. Ponieważ jest delikatny i porządnie zmielony, zapewni nam idealną konsystencję
lodów. Dzięki temu zrobimy
lody szybko, sprawnie i bez żadnych grudek. Przy wybieraniu dobrego
twarogu spójrzcie na skład – powinien być jak najkrótszy. Co najważniejsze,
twaróg powinien
mieć porządną ilość tłuszczu, polecam te ok. 20%. Dzięki temu
lody będą naprawdę kremowe, gładkie. Duża zawartość tłuszczu zapewnia nas też, że podczas mrożenia nie pojawi się wiele kryształków
lodu. Jeśli nie macie dostępu do dobrego
twarogu w wiaderku o wysokiej zawartości tłuszczu, można podmienić na
serek mascarpone.Porcje: składniki na ok. 2 l pojemnikSkładniki►
śmietanka 30% [400 g]►
twaróg sernikowy [200 g]►
mleko skondensowane słodzone [200 g]Dodatkowo:► ekstrakt
waniliowy lub ziarenka świeżej
waniliiPrzygotowanie
Twaróg utrzeć z
mlekiem skondensowanym do całkowitego połączenia składników.Opcjonalnie, na tym etapie można dodać ekstrakt
waniliowy lub nasionka wydobyte ze świeżej
laski wanilii. Aby wydobyć nasionka, wystarczy przeciąć
laskę wanilii wzdłuż i zebrać nasionka, przejeżdżając po wnętrzu ostrzem noża.
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z przygotowaną wcześniej masą
twarogową.Przelać do pojemnika o pojemności ok. 2 litrów (najlepiej, aby był zamykany) i wstawić do zamrażalnika. Jeśli nie chcecie przygotowywać
lodów w plastikowym pojemniku, można też przelać masę do metalowej foremki do babki.W zależności od mocy chłodzenia Waszej zamrażarki,
lody mogą być gotowe już po godzinie. Zwykle po 2-3 godzinach są już całkowicie zmrożone i można nakładać :)Polecam podawać z letnimi, świeżymi
owocami, sosem
czekoladowym, pokruszonymi
ciasteczkami itp.Smacznego!