Kolejne lody, które ukręciłam w tym roku. Tym razem lody z białą czekoladą i imbirowymi ciasteczkami . Bardzo dobre w smaku i dość miękkie po zamrożeniu. Dodałam do nich imbiroweciasteczka, ale mogą to być dowolne ciastka, można też całkowicie je pominąć. Lodów oczywiście już dawno nie ma, ale w zamrażarce kolejne, których za chwilę pewnie też nie będzie.150 g białej czekolady, połamanej na kawałki300 ml mleka50 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii300 ml śmietanki kremówki (double cream 48% )50 g ciasteczekimbirowych (lub inne)Mleko umieszczamy w rondelku razem z połamaną czekoladą i cukrem i delikatnie podgrzewamy. Gdy mleko będzie letnie wyłączamy gaz i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i cukru. Dodajemy ekstrakt z wanilii i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy i łączymy z wystudzoną mieszanką mleczną. Wlewamy do maszyny do lodów, wsypujemy pokruszone ciasteczka i kręcimy lody wg instrukcji na opakowaniu maszynki. Przekładamy do plastikowego pojemnika i umieszczamy w zamrażarce.