ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

18 Flares Twitter 0 Facebook 18 18 18 18 Flares ×
Nie wiem kiedy pierwszy raz jadłam ciasto marchewkowe. Muszę jednak przyznać, że była to miłość od pierwszego wejrzenia. Ten pomysłowy deser pochodzi z Anglii i niezaprzeczalnie zajadają się nim Amerykanie, serwując go z kremem z mascarpone lub bitej śmietany. Szukając niezawodnej receptury na ciasto marchewkowe przetestowałam masę przepisów z zagranicznych blogów. Dochodziłam później do do różnych wniosków – jedno ciasto po upieczeniu było za suche, drugie za słodkie w trzecim nie pasowało mi to, że jego głównym składnikiem jest mąka a nie marchew. Przeprowadziłam więc kilka doświadczeń i opracowałam własną recepturę, w której wszystko jest na swoim miejscu – ciasto jest wilgotne, z wyraźną korzenną nutą, dużą ilością marchewki, słodko-kwaśną żurawiną i pysznym kremem śmietanowym. Prawdziwa ambrozja!
Przygotujesz je zaledwie w kilka chwil. Wystarczy ubić jajka i dodać resztę składników, w tym drobno startą marchewkę. Według mnie to kluczowy etap przygotowywania ciasta z marchwi. Pure marchewkowe – bo i takie przepisy się zdarzają sprawia, że ciasto nieładnie rośnie, natomiast grubo tarta marchew nie łączy się z aromatycznym piernikiem przez co jest bardzo widoczna w upieczonym cieście. Według mnie to nieestetyczne połączenie. Niektórzy, w ramach chrupiącego dodatku, dodają do ciasta siekane orzechy czy słodkie rodzynki. Co do orzechów jestem jak najbardziej za, więc jeśli masz je pod ręką i lubisz dodaj do ciasta. Rodzynki jednak poza swoim słodkim smakiem nie wnoszą do ciasta żadnych walorów estetycznych. Są czekoladowe więc nie widać ich w cieście. Wolę więc dodawać do niego suszoną żurawinę, która jest kwaskowa i uroczo burgundowa co wzbogaca strukturę ciasta. Na zdjęciach zauważysz jak pięknie wygląda.
Największym problemem przy wypiekaniu ciasta marchewkowego jest to, że nierówno rośnie – musisz cierpliwie sprawdzać je patyczkiem na środku foremki po 60 minutach pieczenia. Jeśli patyczek jest lepki i mokry ciasto należy dopiec. Warto poświęcić mu dodatkową chwilę czasu i poczekać, śliniąc się pod piekarnikiem, aż dokładnie się upiecze.
Wierzch ciasta to kremówka ubita z cukrem pudrem. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że krem jest sztywny i gładki, przyjemnie rozpływający się na podniebieniu. Jeśli możesz wybierz śmietanę 36%, która ubija się najlepiej.
Składniki:
forma o średnicy 25 cm
3 szklanki drobno startej marchewki (ok. 700g)
2 szklanki mąki razowej pszennej*
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego lub ryżowego
4 jajka
100 g suszonej żurawiny
20 g przyprawy do piernika
20 g mielonego cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki soli
Krem:
1/2 l śmietany 36%
100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Jajka ubić z cukrem. Gdy podwoją objętość dodać do nich przyprawy, zmiksować a następnie ciągle miksując wlewać olej. Dokładnie zmiksować. Po dodaniu oleju masa jajeczna stanie się gęsta.
Do ciasta dodać marchew, mąkę, proszek, sodę i sól.
Dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest zbyt gęste i mieszanie sprawia trudność wlać do niego 60 ml mleka. Ciasto przelać do formy. Piec 1 – 1,5 godziny. Po godzinie sprawdzić patyczkiem do szaszłyków środek ciasta. Jeśli jest mokry i lepki ciasto potrzebuje jeszcze kilku minut w piekarniku.
Ciasto wystudzić poza piecem.
Zimną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, wsypać cukier puder i ubić na sztywną masę.
Zimne ciasto udekorować kremem. Posypać suszoną żurawiną.
TRIKI:
Jesienią zamiast marchewki do przygotowania tego ciasta użyj startej dyni!
Pomiń marchewkę a upieczesz pyszny piernik! Przełóż go powidłami śliwkowymi i gotowe!
Dodaj do śmietany skórkę otartą z pomarańczy lub ziarna wydrążone z laski wanilii a krem będzie jeszcze smaczniejszy!
Powiązane notki:
Najlepsze ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe – jak upiec słodkie bułeczki
Ciasto marchewkowe z polewą ( zdrowe i bez cukru )
Karpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzone
Ciasto kokosowe z budyniem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2016/02/01/ciasto-marchewkowe