ßßß Cookit - przepis na ciasto marchewkowe...

ciasto marchewkowe...

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zostało sporo trocin marchewkowych, które były skutkiem ubocznym wyciskania porannej karotki :D szkoda było mi ją wyrzucić, więc powstało przepyszne ciasto marchewkowe :)
Jak dowodzi jedno z najpopularniejszych internetowych źródeł naukowych ;) początki ciasta marchewkowego sięgają nawet średniowiecza...
Marchew, jako, drugie po burakach cukrowych, źródło dużej ilości cukru, wykorzystywana była do wzbogacenia i urozmaicenia smaku wypieków oraz deserów. Swój złoty wiek ciasto marchewkowe zawdzięcza Wielkiej Brytanii, gdzie w latach drugiej wojny światowej zdobyło największą popularność i cieszyło się dużą sławą.
Z racji tego, że marchew była zdecydowanie tańszym produktem niż sam cukier i była łatwo dostępna, w latach 60. ciasto z tym składnikiem zdobyło podniebienia mieszkańców Stanów Zjednoczonych, gdzie pojawiło się we wszystkich kawiarenkach i restauracjach.
Ciasto marchewkowe podawać można samo, bez żadnych dodatków, jednak najczęściej serwowane jest z orzechami włoskimi, plasterkami marchewek czy nawet kawałkami ananasów. Jako polewę można wykorzystać zwykły lukier lub krem, którego jednym ze składników jest śmietana kremówka lub serek typu mascarpone.
składniki na dużą tortownicę (ok. 24 cm):
ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
4 jajka
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
krem:
500 ml śmietany 36%
1/2 szklanka cukru pudru
dodatkowo:
1 duża marchewka posiekana w krążki
wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Niewielkim strumieniem wlać olej. Nadal miksując dodawać stopniowo mąkę (po jednej łyżce), proszek do pieczenia oraz sodę i cynamon. Następnie dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do, wyłożonej papierem do pieczenia, torownicy i piec w piekarniku w temperaturze 200 ° C przez ok. 1 godzinę. Następnie wyjąć z pieca i jeszcze ciepłe przekroić na dwa blaty; odstawić do wystudzenia.
W tym czasie ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Masą przełożyć wystudzone ciasto i posmarować górny blat. Na wierzch ułożyć plasterki posiekanej wcześniej marchewki.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/02/ciasto-marchewkowe.html