ßßß Cookit - przepis na Kruche faworki

Kruche faworki

nazwa

Wykonanie

Na blogu Moniki znalazłam przepis na faworki -spiralki ..ja jednak zrobiłam tradycyjne faworki..Te faworki są inne niż wcześniej robiłam.Kruche faworki dodaję do akcji Faworki, chrust, chruściki oraz Smażone w głębokim oleju .
Razem ze mną smażyły : Dorotka, Asa,Basia, Marzenka,Joasia, Joanna,Angelika, Ewa,Małgorzata,Lidia, Danusia i Iwonka .
2 szkl.mąki pszennej
3 żółtka
100 g zimnego masła
180 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka octu 10% lub spirytusu
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Mąkę posiekać z masłem, solą i żółtkami, dodać cukier waniliowy, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto.Rozwałkować,następnie pociąć w podłużne pasy. Po środku każdego pasa zrobić nacięcie, ok. 2 cm, przez które przewlekać końcówki paska.Smażyć na złoto z obu stron. Wyjąć i osuszyć z oleju na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/01/kruche-faworki.html