Wykonanie
Na blogu Moniki znalazłam przepis na
faworki -spiralki ..ja jednak zrobiłam tradycyjne
faworki..Te
faworki są inne niż wcześniej robiłam.Kruche
faworki dodaję do akcji
Faworki, chrust, chruściki oraz Smażone w głębokim
oleju .Razem ze mną smażyły : Dorotka, Asa,
Basia, Marzenka,Joasia, Joanna,Angelika, Ewa,Małgorzata,Lidia, Danusia i Iwonka .2 szkl.
mąki pszennej3
żółtka100 g zimnego
masła180 g kwaśnej, gęstej
śmietany 18%1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżka
octu 10% lub
spirytususzczypta
soli1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaolej do smażenia
Mąkę posiekać z
masłem,
solą i
żółtkami, dodać
cukier waniliowy,
ocet i
śmietanę. Zagnieść ciasto.Rozwałkować,następnie pociąć w podłużne pasy. Po środku każdego pasa zrobić nacięcie, ok. 2 cm, przez które przewlekać końcówki paska.Smażyć na złoto z obu stron. Wyjąć i osuszyć z
oleju na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.