Wykonanie
Składniki:2,5 szklanki
mąki pszennej tortowej7
żółtek6 łyżeczek
śmietany 18%2 łyżki
octu lub
spirytusu1 łyżeczka
proszku do pieczeniasmalec lub
olejPrzygotowanie:Zagniatamy ciasto z wyżej wymienionych składników. Jeśli ciasto będzie się lepiło podsypujemy
mąką. Przy pomocy tłuczka lub wałka obijam ciasto przez kilkanaście minut. Składamy ciasto na pół i uderzamy, i tak cały czas. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy najcieniej jak potrafimy (powinien być prawie przezroczysty). Tniemy na paski (najprościej to zrobić za pomocą noża do pizzy), a w każdym robimy nacięcie. Przewlekamy, tworząc
faworki. Smażymy na rozgrzanym do 175°C
oleju lub
smalcu, aż będą jasnozłote z obydwu stron. Usmażone
faworki odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po całkowitym wystudzeniu posypujemy
cukrem pudremSmacznego!Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila
[email protected] . Umieszczę je na blogu pod przepisem.