ßßß Cookit - przepis na Faworki- spiralki

Faworki- spiralki

nazwa

Wykonanie

Te faworki są bardzo kruche, trochę inne w smaku, na pewno bardzo delikatne. Są też inne w formie - bo nie przewlekam pasków ciasta przez ich środek, a zwijam w spiralki.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej T 500
3 żółtka
100 g. zimnego masła
180 g. kwaśnej, gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka octu 10% lub spirytusu
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę siekam z masłem, solą i żółtkami, dodaję cukier waniliowy, ocet i śmietanę. Zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je na ok. 0,4 cm, kroję w paski szerokości 2-3 cm, każdy pasek zwijam w rulonik jak na zdjęciu. Aby spiralki się mniej rozwijały w trakcie smażenia, gdzieniegdzie je sklejam. Wrzucam faworki na rozgrzany olej (na próbę wrzucam kawałek ciasta, gdy wypływa na wierzch, można smażyć resztę) i smażę z obu stron po 2-3 minuty. Usmażone faworki przekładam na papier do odsączenia, po czym posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/01/kruche-faworki-spiralki.html