Wykonanie
Te
faworki są bardzo kruche, trochę inne w smaku, na pewno bardzo delikatne. Są też inne w formie - bo nie przewlekam pasków ciasta przez ich środek, a zwijam w spiralki.
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej T 5003
żółtka100 g. zimnego
masła180 g. kwaśnej, gęstej
śmietany 18%1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżka
octu 10% lub
spirytususzczypta
soli1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaolej do smażeniaPrzygotowanie:
Mąkę siekam z
masłem,
solą i
żółtkami, dodaję
cukier waniliowy,
ocet i
śmietanę. Zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je na ok. 0,4 cm, kroję w paski szerokości 2-3 cm, każdy pasek zwijam w rulonik jak na zdjęciu. Aby spiralki się mniej rozwijały w trakcie smażenia, gdzieniegdzie je sklejam. Wrzucam
faworki na rozgrzany
olej (na próbę wrzucam kawałek ciasta, gdy wypływa na wierzch, można smażyć resztę) i smażę z obu stron po 2-3 minuty. Usmażone
faworki przekładam na papier do odsączenia, po czym posypuję
cukrem pudrem.Przepis autorski.