Wykonanie
Witajcie. Prowadzenie bloga ma tę ogromną zaletę, że mam możliwość testowania wielu nowych produktów i robienia tego co lubię, czyli wymyślania nowych przepisów. Z drugiej strony wszystko to musi być zjedzone, w związku z tym, zwykły obiad składający się z gotowanych
ziemniaków, surówki i klopsów, bywa u nas bardzo rzadko. Mimo, że lubię te wszystkie eksperymenty, przyznam, że czasami mam ochotę właśnie na ten polski klasyk. Tak więc, zabrałam się do pracy.
Ziemniaki, surówka z
kiszonej kapusty,
marchewki i
jabłka (to niezwykły wyczyn, ponieważ tutaj nie ma dobrej
kapusty kiszonej na każdym kroku) i klopsy. Możliwości na zrobienie pysznych klopsów roślinnych jest wiele, kilka z nich już Wam tu prezentowałam, ale dziś proponuję wam spróbowanie mojego nowego odkrycia. Nie twierdzę, że udają te klasyczne
mięsne, bo wcale nie mam zamiaru ich naśladować, ale pewne jest, że smakują. Możecie dzisiejszy przepis przetestować na osobach, które z dietą roślinną nie mają nic wspólnego, ciekawa jestem ich opinii.Będziecie pozytywnie zaskoczeni małą ilością składników i błyskawicznym czasem przygotowania. Nie licząc czasu smażenia, możecie przygotować klopsy w kilka minut. Do tego najlepiej smakuje oczywiście domowa
musztarda . Nowy, błyskawiczny przepis następnym razem.Klopsy:400 g ugotowanej
fasoli kidney (może być z puszki)60 g granulatu
sojowego125 g wędzonego
tofu60 g
mąki z
cieciorki1
celulamajeraneksólolej do smażeniaGranulat
sojowy przygotować według opisu na opakowaniu (niektóry wystarczy tylko namoczyć, a niektóry należy ugotować).
Cebulę podsmażyć na złoto.
Fasolę i
tofu rozdrobnić, najlepiej robotem. Masę wymieszać z
mąką,
cebulą, granulatem i
przyprawami. Formować małe klopsy i smażyć powoli z
olejem. Odwracać dopiero, gdy pierwsza strona jest już usmażona. Jeśli klopsy mąją być bardziej ścisłe, należy dodać więcej
mąki, to zależy od Waszych upodobań.Surówka:
kiszona kapustajabłkomarchewmajonez wegański
sólnieco
octu i
cukru opcjonalnie
Marchew i
jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
kapustę pokroić. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Dokładnych proporcji nie podaję, należy spróbować i dopasować do własnego smaku.