ßßß Cookit - przepis na Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 3 filety śledziowe z zalewy solankowej
- 1 duży ugotowany burak
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula czerwona
- sól
- majonez
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchewki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Filety śledziowe moczymy ok. 1 godzinę w zimnej wodzie (tak, by były odpowiednio słone), następnie kroimy w większą kostkę.
3. Cebulę drobno siekamy, buraka, ziemniaki i marchewki ścieramy osobno na dużych oczkach, a jajka kroimy na drobno.
4. W przezroczystej misce układamy śledzie, posypujemy cebulą, smarujemy cienko majonezem, następnie dodajemy kolejne warstwy, czyli buraczki, ziemniaki, majonez, marchewkę, ponownie cienko majonez, na końcu jajka, dekorujemy natką pietruszki, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:uwielbiamgotowac
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2016/01/sledzie-pod-pierzynka.html