Wykonanie
Składniki:- 2
ziemniaki- 2
marchewki- 3
filety śledziowe z zalewy solankowej- 1 duży ugotowany
burak- 2
jajka ugotowane na twardo- 1
cebula czerwona-
sól-
majonez-
natka pietruszkiSposób przygotowania:1.
Ziemniaki i
marchewki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.2.
Filety śledziowe moczymy ok. 1 godzinę w zimnej wodzie (tak, by były odpowiednio słone), następnie kroimy w większą kostkę.3.
Cebulę drobno siekamy,
buraka,
ziemniaki i
marchewki ścieramy osobno na dużych oczkach, a
jajka kroimy na drobno.4. W przezroczystej misce układamy
śledzie, posypujemy
cebulą, smarujemy cienko
majonezem, następnie dodajemy kolejne warstwy, czyli
buraczki,
ziemniaki,
majonez,
marchewkę, ponownie cienko
majonez, na końcu
jajka, dekorujemy
natką pietruszki, chłodzimy w lodówce.Inspiracja:uwielbiamgotowac