Wykonanie
Składniki:- 2
buraki ugotowane w łupinach- 2
marchewki- 2
ziemniaki- 4 płaty
śledziowe (wcześniej odsolone)- 1 mała
czerwona cebula-
sól i
pieprz-
majonez-
natka pietruszki do ozdobySposób przygotowania:1. Ugotowane
buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Marchewki i
ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie (uważać, by nie były zbyt miękkie), gotowe kroimy w kostkę.2.
Cebulę drobno siekamy, a
śledzie kroimy na mniejsze kawałki.3. W misce układamy połowę
śledzi, posypujemy połową
cebuli, na to układamy 1/2
marchwi,
ziemniaków i
buraczków, smarujemy
majonezem. Podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami
śledzie,
cebula,
marchew,
ziemniaki,
buraczki,
majonez. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.