Wykonanie
Tradycyjna świąteczna
sałatka śledziowa. Istnieje kilka, jak nie kilkanaście jej wersji. Ja jednak pokazuję taką, jaką robi moja mama.
Sałatkę warto zostawić na kilka godzin w lodówce, aby składniki się przegryzły. Wtedy smakuje najlepiej.
Składniki:2 płaty
śledziowe1 - 2 ugotowane
buraki2
jajka2
ziemniaki1
cebula czerwonamajonez (1 - 2 łyżki)
jogurt naturalny (1 - 2 łyżki)
sól,
pieprzWykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie lub
mleku. Po około 2 - 4 godzinach wyjąć i osuszyć. Pokroić na kawałki.
Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Buraki obrać, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę posiekać.
Jogurt wymieszać z
majonezem i doprawić do smaku. W naczyniu na dno wyłożyć połowę
śledzi. Na
śledzie położyć połowę posiekanej
cebulki. Posmarować odrobiną sosu. Na to położyć
ziemniaki i na wierzch
buraczki. Ponownie posmarować odrobiną sosu. Ułożyć warstwy od początku, czyli
śledzie,
cebula, sos,
ziemniaki,
buraczki. Na wierzchu zetrzeć
jajko. Można udekorować
natką pietruszki.