ßßß Cookit - przepis na Śledź pod pierzynką - szuba

Śledź pod pierzynką - szuba

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna świąteczna sałatka śledziowa. Istnieje kilka, jak nie kilkanaście jej wersji. Ja jednak pokazuję taką, jaką robi moja mama. Sałatkę warto zostawić na kilka godzin w lodówce, aby składniki się przegryzły. Wtedy smakuje najlepiej.
Składniki:
2 płaty śledziowe
1 - 2 ugotowane buraki
2 jajka
2 ziemniaki
1 cebula czerwona
majonez (1 - 2 łyżki)
jogurt naturalny (1 - 2 łyżki)
sól, pieprz
Wykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku. Po około 2 - 4 godzinach wyjąć i osuszyć. Pokroić na kawałki. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraki obrać, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. W naczyniu na dno wyłożyć połowę śledzi. Na śledzie położyć połowę posiekanej cebulki. Posmarować odrobiną sosu. Na to położyć ziemniaki i na wierzch buraczki. Ponownie posmarować odrobiną sosu. Ułożyć warstwy od początku, czyli śledzie, cebula, sos, ziemniaki, buraczki. Na wierzchu zetrzeć jajko. Można udekorować natką pietruszki.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/11/Sledz-pod-pierzynka-szuba.html