Wykonanie
Bardzo lubię
śledziowe sałatki. Ta, którą dziś prezentuję niekoniecznie musi być warstwowa. Można wszystkie jej składniki zamieszać i doprawić - robiłam już obie wersje i obie się sprawdziły. Polecam!
Składniki:4
buraki4 duże
ziemniaki4
marchewki1
czerwona cebula8-10 płatów
śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć)
sól,
pieprzmajonezSposób przygotowania:1. Warzywa ugotować w łupinach (
buraki osobno). Ostudzić, obrać.2.
Marchew i
buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a
ziemniaki pokroić w kostkę.3.
Śledzie pokroić dowolnie,
cebulkę drobno posiekać.4. W salaterce układamy warstwami: połowa
śledzi, połowa
cebuli, połowa
marchewki, połowa
ziemniaków (lekko solimy i
pieprzymy), połowa
buraków, warstwa
majonezu i czynność powtarzamy jeszcze raz, czyli
śledzie,
cebula,
marchewka,
ziemniaki,
pieprz,
sól,
buraki,
majonez. Dowolnie dekorujemy.5.
Sałatkę schładzamy przez kilka godzin. Wierzch się
zrobi ładny różowy :)6. Jeśli nie chcemy sałatki układać warstwami, to po prostu mieszamy wszystkie pokrojone składniki, dodajemy
majonez i
przyprawy wedle uznania.Smacznego!!!
Inne sałatki
śledziowe na blogu: