ßßß Cookit - przepis na Śledzie pod Pierzynką

Śledzie pod Pierzynką

nazwa

Wykonanie

Śledzie pod Pierzynką znane też jako Szuba, to warstwowa sałatka śledziowa. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, mimo tego smacznie się one łączą, dzięki czemu sałatka jest dość popularna.
W wielu przepisach dodaje się również warstwę marchewki, u mnie nie ma, bo postanowiłam skorzystać z przepisu z segregatora mojej siostry. Pamiętam jak kilka lat temu przed Świętami, zrobiłam telefonem zdjęcie temu przepisowi. Skorzystałam z niego raz, może dwa i w tym roku postanowiłam przypomnieć sobie jak smakował, a przy okazji podzielić się nim z Wami.
Wracając do segregatora siostry, ma ona w nim mnóstwo przepisów, jedne pisane ręcznie, inne drukowane. Nie jestem pewna ile ma tych segregatorów. Swego czasu namiętnie korzystała z przepisów zamieszczonych w internecie i gromadziła je właśnie w tych segregatorach. Siostra jest ode mnie 9 lat starsza i myślę, że gdyby blogowanie te 9 lat temu było tak popularne jak dzisiaj, to możliwe, że ona również miałaby swojego bloga. Chociaż może nie..., bo nie przepada za siedzeniem przy komputerze ;)
Sałatkę tą oczywiście polecam Wam na Wigilijny stół. U mnie w tym roku zagości. Jednak sprawdza się też na innych imprezach.
Składniki:
2 płaty śledziowe (matiasy){ok 300 g}
4 buraki
4 ziemniaki
1 cebula
5 jajek
majonez
sól, pieprz
Buraki i ziemniaki ugotuj (bez obierania). Jajka ugotuj na twardo. Jeśli śledzie są zbyt słone, to namocz je w wodzie.
Śledzie pokrój w kostkę i ułóż równą warstwą najlepiej w przezroczystym naczyniu. Następnie ułóż warstwę posiekanej cebuli. Posmaruj majonezem.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ułóż warstwą w misce, posyp solą i pieprzem. Posmaruj majonezem
Buraki obierz, pokrój w kostkę, ułóż warstwą w misce, posyp solą i pieprzem. Posmaruj majonezem
Jajka obierz, odłóż jedno żółtko, a resztę pokrój w kostkę, ułóż w misce, posyp solą i pieprzem. Posmaruj majonezem. Na wierzch pokrusz żółtko. Schłódź.
SMACZNEGO!
źródło: segregator z przepisami mojej siostry ;)
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/12/sledzie-pod-pierzynka.html