ßßß Cookit - przepis na Śledzie pod buraczkową pierzynką

Śledzie pod buraczkową pierzynką

nazwa

Wykonanie

Przy okazji chrzcin naszego małego przyjaciela Emila poznałam po raz pierwszy smak
śledzi pod pierzynką.
Wtedy pierzynkę stanowiły warstwy cebulki, ziemniaków, marchewki i jajek.
Usłyszałam wówczas, że taka pierzynka to nie jedyna możliwość.
Można też te śledzie zrobić z buraczkami.
Dotychczas zamiast buraczków zawsze była ugotowana marchewka, dzisiaj spróbowałam z buraczkiem.
I o tym właśnie będzie ten wpis.
Składniki:
6 filetów śledziowych a`la Matjas
2 duże ziemniaki
2 średnie buraczki
4 jajka
1 średnia cebula
natka pietruszki (opcja)
majonez
pieprz i sól
Sposób przygotowania :
1. Śledzie wymoczyć, dobrze odsączyć z wody, pokroić na drobną kostkę.
2. Ziemniaki ugotować i ostudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Buraczki ugotować i ostudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraczki lepiej ugotować nieobrane ze skóry, po ugotowaniu skórka ładnie zejdzie.
4. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
5. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, osolić i opieprzyć, zostawić na kilka minut.
Układanie w misce:
1. śledzie
2. cebulka
3. ziemniaki
4. pieprz i sól
5. majonez
6. buraczki
7. majonez
8. jajka
9. pieprz i sól
10. natka pietruszki (opcjonalnie)
Smacznego !! :):)
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/01/sledzie-pod-buraczkowa-pierzynka.html