Wykonanie
Przy okazji chrzcin naszego małego przyjaciela Emila poznałam po raz pierwszy smak
śledzi pod pierzynką.Wtedy pierzynkę stanowiły warstwy
cebulki,
ziemniaków,
marchewki i
jajek.Usłyszałam wówczas, że taka pierzynka to nie jedyna możliwość.Można też te
śledzie zrobić z
buraczkami.Dotychczas zamiast
buraczków zawsze była ugotowana
marchewka, dzisiaj spróbowałam z
buraczkiem.I o tym właśnie będzie ten wpis.
Składniki:6
filetów śledziowych a`la
Matjas2 duże
ziemniaki2 średnie
buraczki4
jajka1 średnia
cebulanatka pietruszki (opcja)
majonezpieprz i
sólSposób przygotowania :1.
Śledzie wymoczyć, dobrze odsączyć z
wody, pokroić na drobną kostkę.2.
Ziemniaki ugotować i ostudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.3.
Buraczki ugotować i ostudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Buraczki lepiej ugotować nieobrane ze skóry, po ugotowaniu skórka ładnie zejdzie.4.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.5.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, osolić i opieprzyć, zostawić na kilka minut.Układanie w misce:1.
śledzie2.
cebulka3.
ziemniaki4.
pieprz i
sól5.
majonez6.
buraczki7.
majonez8.
jajka9.
pieprz i
sól10.
natka pietruszki (opcjonalnie)
Smacznego !! :):)