Wykonanie
Jedna z lepszych sałatek warstwowych.
Sałatka występuje w dwóch wersjach - z
jajkiem oraz
burakami czerwonymi, ja jednak wolę wersję z
jajkiem.
Sałatka ta gości u mnie bardzo często.
Składniki:- 5
filetów śledziowych- 1
cebula- 3
marchewki- 3-4
ziemniaki- 200 g
majonezu- 4
jajka-
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Filety namoczyć w wodzie, odsączyć, pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na dnie naczynia.
Ziemniaki i
marchew ugotować w "mundurkach".
Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i wyłożyć na śledziach. Ostudzić, obrać i zetrzeć
marchew na tartce o grubych oczkach. Startą
marchew wyłożyć na
cebuli. Rozprowadzić na
marchwi warstwę
majonezu.
Ziemniaki obrać, zetrzeć, wyłożyć na
majonez, doprawić
solą i
pieprzem. Na
ziemniaki wyłożyć warstwę
majonezu.
Jajka ugotować na twardo, obrać, zetrzeć na tartce i posypać wierzch sałatki. Schłodzić w lodówce i podawać.