Wykonanie
Bardzo smaczna propozycja dla amatorów sałatek
śledziowych. Prosta i szybka w wykonaniu. Przepis otrzymałam kilka lat temu od mojej przyjaciółki, specjalistki od sałatek ze
śledziem w roli głównej :)
Składniki :ok. 500g
filetów śledziowych w
olejuok. 400g
ziemniaków ugotowanych w mundurkach3-4
jajka ugotowane na twardo2 średnie
marchewki ugotowane w łupinie (ok. 200g)2 średnie
cebule (150-200g)
sól,
pieprz do smaku3-4 łyżki
majonezudrobno pokrojony
szczypiorekWykonanie :Osączone z
oleju śledzie kroimy w paseczki.
Ziemniaki i
marchewki obieramy z łupiny i kroimy w drobną kosteczkę. Jedno
żółtko z ugotowanych
jajek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odkładamy, a pozostałe kroimy w drobną kosteczkę.
Cebulę drobno siekamy. W szklanym naczyniu do sałatek warstwowych układamy kolejno
śledzie,
cebulę,
ziemniaki,
marchewkę i
jajka. Poszczególne warstwy dosmakowujemy
solą i
pieprzem. Wierzch sałatki pokrywamy
majonezem za pomocą rękawa do dekoracji ciast, posypujemy startym
żóltkiem i drobno pokrojonym
szczypiorkiem. Zanim podamy do stołu wstawiamy na kilka godzin do lodówki celem "przegryzienia się" składników.
Polecam również :