Wykonanie
Składniki:*na
biszkopt- 1 szklanka
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 4
jajka- 4 łyżki
oleju- 2/3 szklanki
cukru*na krem niebieski- 1
galaretka niebieska- 1
budyń waniliowy- 2 szklanki
mleka- ok. 350g delicji*na krem biały- 1
galaretka agrestowa- 400ml
śmietany 30%- 3 łyżki
cukru pudru- 3/4 szklanki
wody*na warstwę niebieską- 500ml
wody- 2
galaretki niebieskie*do dekoracji-
bita śmietana- gwiazdkiSposób przygotowania:1. Przygotowanie
biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno
białek z
cukrem na szklistą pianę. Następnie stopniowo dodajemy
żółtka,
olej,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 20x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min. (do suchego patyczka).2.
Budyń gotujemy na dwóch szklankach
mleka, gotowy ściągamy z palnika, wsypujemy do niego
galaretkę i dokładnie mieszamy. Gdy masa lekko przestygnie przekładamy ją na upieczony i wystudzony
biszkopt, chłodzimy w lodówce.3. Gdy krem stężeje układamy na nim jedną obok drugiej delicje, chłodzimy.4.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 3/4 szklance gorącej
wody, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem, na końcu dodajemy chłodną
galaretkę agrestową, miksujemy. Masę wykładamy na delicje i ponownie wkładamy do lodówki.5. Dwie
galaretki niebieskie rozpuszczamy w pół litrze gorącej
wody, studzimy. Gdy zacznie powoli stężać polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto można udekorować
bitą śmietaną i gwiazdkami.Inspiracja:gotujzcukiereczkiem