ßßß Cookit - przepis na Gofry lekkie i chrupiące

Gofry lekkie i chrupiące

nazwa

Wykonanie

(składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej)
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1/3 szklanki oleju lub 1/4 kostki roztopionego masła (wystudzonego)
2 łyżki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bita śmietana:
200 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
gofry:
W jajkach oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier, olej, mleko, wodę, wymieszać i dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników.
Białka zmiksować na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. W cieście powinny być małe kawałeczki z piany.
Do wypieku użyłam gofrownicy o mocy 700 W (im wyższa moc tym szybciej gofry się wypiekają). Wnętrze gofrownicy przed rozgrzaniem posmarować odrobiną oleju (górę i dół), aby gofry łatwiej się wyjmowały. Gofrownicę rozgrzać tak jak podane jest w instrukcji jej obsługi.
Małą chochlą wylewać do gofrownicy ciasto, rozprowadzić je po formie, zamknąć gofrownicę i piec 5 - 6 minut (gofrownica o mocy 700 W). W czasie pieczenia gofrownicy nie otwierać, gdyż gofry będą gumowe i nie urosną. Czas pieczenia dostosować do posiadanego sprzętu. Zbyt krótkie pieczenie - gofry będą blade i gumowe, zaś zbyt długie - będą twarde. Wlewając ciasto do formy starać się robić to szybko, aby góra i dół gofra były tyle samo czasu pieczone.
Po upieczeniu gofry studzić na kratce, nie układać ich jeden na drugim by nie zmiękły. Z przepisu wychodzi 12 gofrów.
Podawać według upodobań, kto co lubi. U mnie były z dżemem wiśniowym, bananem, kiwi i bitą śmietaną. Dobre są również same lub posypane tylko cukrem pudrem.
bita śmietana:
Do zimnej śmietany dodać cukier i miksować do uzyskania puszystej, sztywnej pianki. Aby nie przebić zbyt mocno śmietanki pod koniec miksowania zmniejszyć obroty miksera. Przebicie powoduje powstanie grudek masła i rozwarstwienie się śmietanki.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/05/gofry-lekkie-i-chrupiace.html