Wykonanie
Przepis na te pyszne
jajka jest bardzo stary i pochodzi z Anglii.Jest to
jajko zawinięte w
mięso mielone i pieczone na głębokim
oleju.Spożywane na ciepło lub zimno są pyszne,pokrojone w plastry idealne na kanapki.
SKŁADNIKI:5
jajek ugotowanych na twardo0,5 kg
mięsa mielonego2 łyżki
bułki tartej1
cebula1
jajkosól,
pieprz1 łyżeczka
musztardyDodatkowo:
mąka,rozbełtane
jajko i
bułka tarta do obtoczenia
jajekolej do pieczeniaPrzygotowanie:
Mięso mielone przyprawiamy
solą,
pieprzem,dodajemy drobno pokrojoną
cebulę,
jajko,
bułkę tartą,
musztardę i wszystko dokładnie mieszamy.Ugotowane i obrane
jajka dokładnie obklejamy
mięsem mielonym (
mięso dzielimy na 5 części ),następnie obtaczamy gotowe
jajka w
mące,rozbełtanym
jajku i
bułce tartej.Pieczemy w głębokim tłuszczu z jednej i drugiej strony po dwie minuty(ja opiekałam je w frytkownicy).
Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 *C.Podajemy ciepłe z surówką lub zimne pokrojone w plastry,takie jaka są bardzo smaczne,polecam.