ßßß Cookit - przepis na ESKALOPKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

ESKALOPKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

nazwa

Wykonanie

Następna część dań z kuchni Lidla" Paskal kontra Okrasa",a że lubię trochę eksperymentować i poznawać nowe dania wybrałam schab ze śliwkami w cieście francuskim i muszę przyznać że danie,a raczej przekąska super pyszna :)
SKŁADNIKI: (na 4 porcje)
4 plastry schabu lekko ubitego
2 gotowe płaty ciasta francuskiego
8 plastrów boczku wędzonego
1 żółtko
kilka śliwek suszonych
sól,pieprz
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki oleju
2 łyżki widy
SAŁATA
1 opakowanie miksu sałat
sos winegret (1 łyżeczka musztardy,1 łyżeczka soku z cytryny,2 łyżki wody,3 łyżki oliwy,sól,cukier,pieprz)
Marynata; do miseczki dajemy musztardę, miód,oliwę i wodę. Całość mieszamy.
Ubite plastry schabu maczamy w marynacie i zostawiamy w niej aż przygotujemy resztę składników.
Boczek pieczemy na suchej patelni, odsączamy z tłuszczu, przekładamy na talerz.
Żółtko roztrzepać z odrobiną wody, następnie gotowe ciasto francuskie rozwinąć.
Każdy płat ciasta dzielimy na cztery. Schab układamy na płatach ciasta francuskiego, na to kładziemy po dwa plastry boczku, następnie każdy kawałek posypujemy pokrojonymi suszonymi śliwkami (6 sztuk wystarczy). Każdą z 4 porcji zakrywamy płatami ciasta francuskiego, dociskamy brzegi za pomocą widelca. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut(180-200 C)
Sałatę wsypać do miski,przygotować sos winegret,następnie całość polewamy sosem.Delikatnie mieszamy.
Sałatę z sosem przekładamy na talerz,wyjmujemy eskalopki i układamy je na sałacie.
Przyznam że śliwki i schab nie przemawiały do mnie ale jak spróbowałam gotowego eskalopka mmnniam...
A tu wersja dla moich dzieci z szynką konserwową,równie pyszne!
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2012/11/eskalopki-w-ciescie-francuskim.html