Wykonanie
Następna część dań z kuchni Lidla" Paskal kontra Okrasa",a że lubię trochę eksperymentować i poznawać nowe dania wybrałam
schab ze
śliwkami w cieście francuskim i muszę przyznać że danie,a raczej przekąska super pyszna :)SKŁADNIKI: (na 4 porcje)4 plastry
schabu lekko ubitego2 gotowe płaty
ciasta francuskiego8 plastrów
boczku wędzonego1
żółtkokilka
śliwek suszonych
sól,
pieprz1 łyżka
miodu1 łyżeczka
musztardy Dijon2 łyżki
oleju2 łyżki
widySAŁATA1 opakowanie
miksu sałatsos winegret (1 łyżeczka
musztardy,1 łyżeczka
soku z cytryny,2 łyżki
wody,3 łyżki
oliwy,
sól,
cukier,
pieprz)Marynata; do miseczki dajemy
musztardę,
miód,
oliwę i
wodę. Całość mieszamy.Ubite plastry
schabu maczamy w marynacie i zostawiamy w niej aż przygotujemy resztę składników.
Boczek pieczemy na suchej patelni, odsączamy z tłuszczu, przekładamy na talerz.
Żółtko roztrzepać z odrobiną
wody, następnie gotowe
ciasto francuskie rozwinąć.Każdy płat ciasta dzielimy na cztery.
Schab układamy na płatach
ciasta francuskiego, na to kładziemy po dwa plastry
boczku, następnie każdy kawałek posypujemy pokrojonymi
suszonymi śliwkami (6 sztuk wystarczy). Każdą z 4 porcji zakrywamy płatami
ciasta francuskiego, dociskamy brzegi za pomocą widelca. Wierzch ciasta smarujemy
żółtkiem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut(180-200 C)
Sałatę wsypać do miski,przygotować
sos winegret,następnie całość polewamy sosem.Delikatnie mieszamy.
Sałatę z sosem przekładamy na talerz,wyjmujemy eskalopki i układamy je na sałacie.Przyznam że
śliwki i
schab nie przemawiały do mnie ale jak spróbowałam gotowego eskalopka mmnniam...A tu wersja dla moich dzieci z
szynką konserwową,równie pyszne!