Wykonanie
Pogoda
słoneczna nas opuściła, nadciągają chłodne dni, w
trosce o nasze zdrowie przygotowałam
razowe bułki z
siemieniem lnianym. Bardzo zdrowe o wyrazistym smaku i zapachu. Takie
bułki często przygotowuję i zajadam z
miodem i
twarogiem. Polecam
SKŁADNIKI : na około 10
bułek400 g
mąki pszennej100 g
mąki razowej ( żytniej lub innej)1 niepełna, szklanka
wody1/2 szklanki ciepłego
mleka1/2 szklanki zakwasu
chlebowego ( jeżeli nie mamy, można dodać żurek )1 łyżka
miodu płynnego30 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli3 łyżki
oleju4 łyżki ziaren
siemienia lnianegoDODATKOWO :1
jajko do posmarowania
bułek1 łyżka
siemienia lnianego do posypaniaPRZYGOTOWANIE :Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy
sól,
olej,
miód, kwas,
mleko rozmieszane z
drożdżami oraz wlewamy
wodę. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo aż stanie się jednolite, gładkie i elastyczne. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy
mąki. Ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 40 minut aż wyrośnie.Po tym czasie wykładamy je na stolnicę posypaną
mąką, zagniatamy. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na 10 - 12
bułek. Formujemy
bułki w rękach i układamy na posypaną
mąką blaszkę.
Bułki smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy
siemieniem lnianym. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Bułki pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do 190 - 180 * C, przez około 25-30 minut.Wyciągamy, studzimy na kratce.