Wykonanie
Bardzo lubię szybkie w przygotowaniu i smaczne deserki. jednak ja nie przepadam za takim. Deser
czekoladowy zrobiłam na bazie
serków waniliowych i
czekolady a do tego duża ilość
bitej śmietany. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia, polecam.
SKŁADNIKI : na cztery pucharki100 g
deserowej czekolady + 3 łyżki
mleka2
serki waniliowe 150 g1 łyżeczka ciemnego
kakao2 kubeczki
śmietany po 200 g 30 %2 łyżeczki
żelatyny spożywczej rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej
wody2 opakowania
cukru waniliowego po 16 gdowolne ozdoby do deserówPRZYGOTOWANIE :
Czekoladę łamiemy na kawałki, podgrzewamy w mikrofalówce z
mlekiem do momentu jej rozpuszczenia, dodajemy
kakao i mieszamy.
Serki o pokojowej temperaturze przekładamy do miski (ważne aby
serki nie były zimne,bo
czekolada się w nich nie rozmiesza tylko zbryli), dodajemy rozpuszczoną
czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do masy 1/2 część
żelatyny, jeszcze raz dokładnie mieszamy i nakładamy do pucharków.Desery przekładamy do lodówki aby stężały.Bardzo zimną
śmietanę (ja wkładam ją przed ubiciem do zamrażarki na 15 minut) wlewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy
cukry waniliowe i ubijamy na najwyższych obrotach aż będzie bardzo gęsta i sztywna. Pod koniec ubijania, do
śmietany wlewamy resztę
żelatyny i energicznie mieszamy aby składniki dobrze się połączyły.
Śmietanę nakładamy do szprycy i ozdabiamy deserki.Wierzch deserów posypujemy wiórkami
czekolady lub dowolną posypką.Deser jest bardzo smaczny i mocno
czekoladowy właśnie taki uwielbiam.Smacznego.