Wykonanie
Problem z polewą to zmora kuchenna większości z nas. Wygodne i szybkie w przygotowaniu polewy dostępne w sklepach zazwyczaj są twarde, kruche i trudne w krojeniu. Poniżej przedstawiam łatwy sposób na przygotowanie własnej, domowej i co najważniejsze elastycznej polewy.
Składniki:½ kostki
margaryny3 łyżki
cukru5 łyżek kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
żelatyny2 łyżki
wody1 łyżka
kakaoWykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie,
margarynę roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną
żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.Lub inny przepis z wykorzystaniem gotowych
czekolad:Składniki:1 szklanka
cukru,½ szklanki
śmietany,1
cukier waniliowy,½ tabliczki
czekolady,1 łyżka
spirytusu.Wykonanie:Gotować
cukier ze
śmietaną i
cukrem waniliowym przez osiem minut.
Czekoladę rozpuścić na parze, połączyć ze
śmietaną, a gdy masa zacznie gęstnieć polać zimny placek.