Tak się złożyło, że ostatnie tygodnie to czas, w którym ciągle ktoś ma urodziny, zatem zrobiło się dosyć słodko i uroczyście :) Poniżej kolejny wpis tortowy; wyjątkowy bo wyjątkowy był to dzień i okazja...ciasto:5 jajek1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki pszennej2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaponcz:50 ml spirytusu10 łyżek wodykrem:200 ml śmietany 36 %2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatyny1/4 szklanki wodydodatkowo:100 g gorzkiej c zekoladykonfitura wiśniowawykonanie:Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Dokładnie połączyć. Następnie dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać przy pomocy łyżki.Ciasto przelać do formy (24 x 36 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 º C. Ostudzić.Z upieczonego ciasta wyciąć trzy krążki o średnicy 15 cm. Każdy blat nasączyć ponczem (spirytus wymieszać z wodą).Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. W tym czasie śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier, cukier, waniliowy i stopniowo wystudzoną żelatynę. Miksować jeszcze przez chwilę.Dolny blat ciasta posmarować konfiturą wiśniową, na nią wyłożyć krem. Przykryć drugim blatem również posmarowanym konfiturą wiśniową (od spodu). Wyłożyć krem. Ułożyć ostatni blat.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na wierzch tortu i wyrównać powierzchnię nożem. Schłodzić w lodówce aż czekolada zastygnie.Wierzch tortu można dekorować bitą śmietaną przy pomocy szprycy.Tort wykonałem z połowy porcji.Smacznego! :)