ßßß Cookit - przepis na mini tort wuzetka...

mini tort wuzetka...

nazwa

Wykonanie

Tak się złożyło, że ostatnie tygodnie to czas, w którym ciągle ktoś ma urodziny, zatem zrobiło się dosyć słodko i uroczyście :) Poniżej kolejny wpis tortowy; wyjątkowy bo wyjątkowy był to dzień i okazja...
ciasto:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
poncz:
50 ml spirytusu
10 łyżek wody
krem:
200 ml śmietany 36 %
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
dodatkowo:
100 g gorzkiej c zekolady
konfitura wiśniowa
wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Dokładnie połączyć. Następnie dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać przy pomocy łyżki.
Ciasto przelać do formy (24 x 36 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 º C. Ostudzić.
Z upieczonego ciasta wyciąć trzy krążki o średnicy 15 cm. Każdy blat nasączyć ponczem (spirytus wymieszać z wodą).
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. W tym czasie śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier, cukier, waniliowy i stopniowo wystudzoną żelatynę. Miksować jeszcze przez chwilę.
Dolny blat ciasta posmarować konfiturą wiśniową, na nią wyłożyć krem. Przykryć drugim blatem również posmarowanym konfiturą wiśniową (od spodu). Wyłożyć krem. Ułożyć ostatni blat.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na wierzch tortu i wyrównać powierzchnię nożem. Schłodzić w lodówce aż czekolada zastygnie.
Wierzch tortu można dekorować bitą śmietaną przy pomocy szprycy.
Tort wykonałem z połowy porcji.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/03/mini-tort-wuzetka.html