Wykonanie
Ciasto jak klasyk, każdy je zna i większość uwielbia. Dla mnie to ciasto bomba, smaczne, delikatne i
czekoladowo-
śmietanowe, prawdziwe cudo, idealne dla gości. Jest dużo przepisów na wuzetkę jednak ja mam swój ulubiony. Polecam.
BISZKOPT ;podaję
kakaowy, puszysty
biszkopt na blaszkę;
biszkopt kakaowyMASA :400 ml
śmietany 30%150 g
serka waniliowego2
cukry waniliowe po 16 g1 łyżka
cukru2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej
wodyBardzo zimną
śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach na sztywno, następnie wsypujemy
cukry i dalej ubijając dodajemy
serek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy
żelatynę, wszystko dokładnie i energicznie mieszamy.
Śmietanę odkładamy do lodówki na 10 minut.POLEWA :100 g
czekolady mlecznej1/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
żelatynyMleko ogrzewamy aż będzie bardzo gorące, rozpuszczamy w nim
żelatynę, następnie dodajemy połamaną
czekoladę, mieszamy ogrzewając aż
czekolada się rozpuści.DODATKOWO :1/2 słoika
dżemy np. z
czarnej porzeczki1 szklanka słodkiej
herbaty do nasączeniaPRZYGOTOWANIE :
Biszkopt po upieczeniu kroimy na dwie równe połowy, Układamy pierwszą w blaszce, nasączamy
herbatą, smarujemy połową
dżemu i wykładamy masę
śmietanową ( odrobinę zostawiamy do ozdoby).Przykrywamy drugą połową ciasta, nasączamy i smarujemy
dżemem,
biszkopt lekko dociskamy. Na wierzch wylewamy zimną i tężejącą już masę
czekoladową, ciasto chłodzimy. Po kilku godzinach wuzetkę porcjujemy i ozdabiamy pozostałą
śmietaną.Ciasto jest bardzo smaczne, polecam.