Wykonanie
Tiramisu to smaczny, prosty deser który jest znany i na pewno bardzo lubiany. W sam raz na ciepłe dni, mocno
owocowy z nutą
kawy i pysznymi
biszkoptami. W moim tiramisu znajdziecie
jeżyny i
maliny ale śmiało można dodać inne ulubione
owoce. Taka wersja jest mocno orzeźwiająca, Polecam.
SKŁADNIKI :250 g
jeżyn250 g
malin2 paczki podłużnych
biszkoptów600 ml
śmietany kremówki2
cukry waniliowe4 łyżki
cukru3
serki waniliowe po 150 g2 łyżki
żelatyny spożywczej rozmieszane w 1/4 szklanki gorącej
wody1 szklanka
kawy rozpuszczalnej2 łyżki słodkiego
kakaotarta, ciemna
czekolada do posypania deseruPRZYGOTOWANIE :Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folia spożywczą.
Owoce blenderujemy, każde w osobnym naczyniu i z dodatkiem 2 łyżek
cukru.Bardzo zimną
śmietanę ubijamy z
cukrami waniliowymi na sztywno, dodajemy do niej
serki waniliowe, miksujemy i dalej mieszając wlewamy rozpuszczoną
żelatynę.Krem dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy zmiksowane
jeżyny a do drugiej
maliny.
Kawę przelewamy do miseczki, maczamy w niej
biszkopty i układamy na dnie tortownicy. Na to wylewamy masę
jeżynową oraz posypujemy
kakaem. Następnie rozkładamy masę z
malinami, wyrównujemy, posypujemy
kakaem i układamy namoczone
biszkopty. Na wierzch rozkładamy ostatnią, jasną masę, rozsmarowujemy. Deser dekorujemy
owocami i przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc.Przed podaniem odpinamy boki tortownicy, zdejmujemy folię oraz posypujemy tiramisu tartą
czekoladą. Deser podajemy schłodzony, smacznego.