Wykonanie
Idealna
polewa czekoladowa. Gładka, aksamitna i błyszcząca glazura na każde ciasto.Z poniższych składników otrzymujemy polewę, która w pełni pokryje ciasto upieczone w foremce o średnicy 24-26 cm.Składniki:400 g
cukru kryształu150 g
kakao250 g
śmietany 30%250 g
wody15 g
żelatynyDo rondelka wsypujemy
cukier i
kakao, wlewamy
śmietanę i
wodę. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu uzyskania jednolitej masy. Kiedy będzie gorąca, rozpuszczamy w niej
żelatynę. Studzimy i chłodzimy. Wkładamy do lodówki, aby zaczeła tężeć, ale kontrolujemy, żeby zachowała płynną konsystencję.Ciasto przed polaniem schładzamy. Polewamy równomiernie glazurą
czekoladową. Ewentualnie wyrównujemy wierzch szerokim nożem, choć glazura samoczynnie rozpływa się po cieście. Odstawić do zastygnięcia w lodówce.Zobacz, jak nasza polewa wygląda na serniku i
czekoladowym torcie :-)
,Składnik główny:
czekolada,