ßßß Cookit - przepis na Polewa czekoladowa bardzo błyszcząca

Polewa czekoladowa bardzo błyszcząca

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis będący zdobyczą z ostatniego pobytu w rodzinnych stronach, przepis tym razem dostałam od mojej najmłodszej siostry. Polewę wykorzystać możemy przy sernikach, makowcach, babach piaskowych i innych ciastach. Zdjęcie nie oddaje "połysku" polewy, bo zbyt szybko migdały opanowały ciasto :)
Składniki:
440 gram cukru
150 gram gorzkiego kakao
250 gram śmietanki 30%
250 gram wody
15 gram żelatyny
Sposób przygotowania:
do rondelka dodajemy cukier, kakao, wodę i śmietanę, podgrzewamy całość na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej masy, kiedy masa będzie gorąca odstawiamy garnek z ognia
wrzucamy żelatynę i mieszamy dokładnie, jak zacznie tężeć polewamy ciasto polewą.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/12/polewa-czekoladowa-bardzo-byszczaca.html