ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Przepis na domowy sos karmelowy znalazłam jakiś czas temu i codziennie wyszukiwałam odpowiedniej chwili żeby go zrobić. A wykonanie jest banalne, więc samo czekanie na dobry moment było bez sensu. Można go zrobić zawsze, jeśli się ma cukier, wodę i kremówkę. Ja do mojego dodałam ziarna świeżej wanilii i kakao (żeby nie był aż taki słodki). Jest pyszny. Zjadłam go z galaretką i fajnie się komponował - owocowy, lekko kwaskowaty smak galaretki i przesłodki sos karmelowy. Ale i tak najlepszy będzie z lodami. Mąż przechylił miseczkę z sosem nad otwartą buzią i pił go jak jakiś soczek. Po kilku łykach stwierdził, że jest strasznie słodki. A to mi odkrycie! (szklanka cukru na pół szklanki wody- to musi być słodkie:))
Potrzebujemy:
1 szklankę cukru
1/2 szklanki wody (można trochę mniej)
300 g śmietanki kremówki (30%)
ziarenka z 1 laski wanilii
łyżka kakao
Cukier wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą, wstawiamy na małym ogniu. Dodajemy ziarenka wanilii i ciągle mieszamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez 15 minut bez mieszania, do momentu aż całość nabierze karmelowej barwy (dla mężczyzn karmelowa==brązowawa). Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę - POWOLI, cały czas mieszając. Na koniec dajemy kakao, nie przestajemy mieszać. Podajemy jak się schłodzi:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/01/domowy-kakaowy-sos-karmelowy-pycha.html