ßßß Cookit - przepis na WUZETKA Z KREMEM KARMELOWYM

WUZETKA Z KREMEM KARMELOWYM

nazwa

Wykonanie

Wuzetka to klasyk ciast, pyszna idealna na przyjęcia i do niedzielnej kawki. Bardzo smaczna jest również wuzetka z kremem karmelowym, robiłam ją dopiero pierwszy raz i myślę że to ciasto to rozkosz dla podniebienia. Upieczcie i spróbujcie sami, polecam.
SKŁADNIKI : na biszkopt
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże łyżki ciemnego kakao
KREM KARMELOWY :
400 ml śmietany 30 %
2 cukry waniliowe
2 duże łyżki żelatyny, rozpuszczone w 1/2 szklance wrzątku
400 ml serka waniliowego, homogenizowanego
1 puszka masy krówkowej 400 HELIO
DODATKOWO :
1 szklanka słodkiej herbaty
200 g białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
1/2 szklanka mleka
mały słoiczek kwaśnego dżemu
PRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy na puch, najlepiej mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Formę na biszkopt ( 25/30 ) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka. Po ostygnięciu przecinamy na dwie równe połówki. Biszkopt nie jest wysoki.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy cały serek waniliowy i po porcji kajmaku aż cały wyrobimy. Na koniec, wlewamy płynną żelatynę i energicznie mieszamy.
Pierwszą połówkę biszkoptu umieszczamy w formie, nasączamy herbatą i smarujemy dżemem, wykładamy masę ( zostawiamy trochę do ozdoby ) i przykrywamy drugim blatem. Ciasto chłodzimy około 1 godziny lub jak nam się spieszy to wkładamy do zamrażarki na 20 minut.
Drugi blat ciasta również nasączamy herbatą.
Mleko zagotowujemy, rozpuszczamy w nim żelatynę, czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce i łączymy z ciepłym mlekiem. Kiedy polewa zacznie tężec, wylewamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy, ponownie chłodzimy wuzetkę.
Po całkowitym zastygnięciu ciasto ozdabiamy śmietaną i listkami mięty.
Smacznego, wuzetka jest najsmaczniejsza na drugi i trzeci dzień,
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/03/wuzetka-z-kremem-karmelowym.html