Wykonanie
Wuzetka to klasyk ciast, pyszna idealna na przyjęcia i do niedzielnej
kawki. Bardzo smaczna jest również wuzetka z kremem karmelowym, robiłam ją dopiero pierwszy raz i myślę że to ciasto to rozkosz dla podniebienia. Upieczcie i spróbujcie sami, polecam.
SKŁADNIKI : na
biszkopt5 dużych
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 duże łyżki ciemnego
kakaoKREM KARMELOWY :400 ml
śmietany 30 %2
cukry waniliowe2 duże łyżki
żelatyny, rozpuszczone w 1/2 szklance wrzątku400 ml
serka waniliowego, homogenizowanego1 puszka masy krówkowej 400 HELIODODATKOWO :1 szklanka słodkiej
herbaty200 g
białej czekolady1 łyżeczka
żelatyny1/2 szklanka
mlekamały słoiczek kwaśnego
dżemuPRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy na puch, najlepiej mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy
cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy
żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i
kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Formę na
biszkopt ( 25/30 ) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka. Po ostygnięciu przecinamy na dwie równe połówki.
Biszkopt nie jest wysoki.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, bardzo zimną
śmietanę ubijamy mikserem z
cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy cały
serek waniliowy i po porcji kajmaku aż cały wyrobimy. Na koniec, wlewamy płynną
żelatynę i energicznie mieszamy.Pierwszą połówkę
biszkoptu umieszczamy w formie, nasączamy
herbatą i smarujemy
dżemem, wykładamy masę ( zostawiamy trochę do ozdoby ) i przykrywamy drugim blatem. Ciasto chłodzimy około 1 godziny lub jak nam się spieszy to wkładamy do zamrażarki na 20 minut.Drugi blat ciasta również nasączamy
herbatą.
Mleko zagotowujemy, rozpuszczamy w nim
żelatynę,
czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce i łączymy z ciepłym
mlekiem. Kiedy polewa zacznie tężec, wylewamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy, ponownie chłodzimy wuzetkę.Po całkowitym zastygnięciu ciasto ozdabiamy
śmietaną i listkami
mięty.Smacznego, wuzetka jest najsmaczniejsza na drugi i trzeci dzień,