Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka tortowa 250 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jajko 4 sztuk
cukier 0.75 szklanek
cukier waniliowy według uznania
mleko 0.5 szklanek
kakao 2 łyżek stołowych
śmietana 0.5 litrów
żelatyna 3 łyżek stołowych
polewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:Wykonanie ciasta:
żółtka utrzeć z
cukrami dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem,
kakao oraz
mleko. Wszystko utrzeć na gładką masę. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z
białek i lekko, łyżką połączyć. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto przekroić na 2 placki (najlepiej następnego dnia).Wykonanie masy:
żelatynę rozpuścić w 1,4 szklanki
wody,
śmietanę ubić z
cukrami, dodać letnią
żelatynę i wymieszać.Złożenie ciasta: placek
kakaowy -
bita śmietana - placek
kakaowy - polewa(udekorować kleksami z
bitej śmietany lub wiórkami kokosowymi)Uwagi:Ciasto:
mąka tortowa - 250g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajka - 4 sztuki
cukier - 0,5 szklanki
cukier waniliowy - 10g
mleko - 0,5 szklanki
kakao - 2 łyżkiAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: edl26Data: 2008-12-11kiedyś zrobiłam to ciasto i mi nie wyszło :/ masa mi się zważyła :(Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: