ßßß Cookit - przepis na W - zetka z bitą śmietaną

W - zetka z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka tortowa 250 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jajko 4 sztuk
cukier 0.75 szklanek
cukier waniliowy według uznania
mleko 0.5 szklanek
kakao 2 łyżek stołowych
śmietana 0.5 litrów
żelatyna 3 łyżek stołowych
polewa czekoladowa 1 sztuk
Wykonanie:
Wykonanie ciasta: żółtka utrzeć z cukrami dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, kakao oraz mleko. Wszystko utrzeć na gładką masę. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i lekko, łyżką połączyć. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto przekroić na 2 placki (najlepiej następnego dnia).
Wykonanie masy: żelatynę rozpuścić w 1,4 szklanki wody, śmietanę ubić z cukrami, dodać letnią żelatynę i wymieszać.
Złożenie ciasta: placek kakaowy - bita śmietana - placek kakaowy - polewa(udekorować kleksami z bitej śmietany lub wiórkami kokosowymi)
Uwagi:
Ciasto: mąka tortowa - 250g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka jajka - 4 sztuki cukier - 0,5 szklanki cukier waniliowy - 10g mleko - 0,5 szklanki kakao - 2 łyżki
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: edl26
Data: 2008-12-11
kiedyś zrobiłam to ciasto i mi nie wyszło :/ masa mi się zważyła :(
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3460/W---zetka-z-bita-smietana