Wykonanie
Nie wiem co bardziej mi się spodobało w tym przepisie pieczenie na parze czy te śliczne groszki? Babeczki są urocze, ale w smaku już takie sobie. Wszystko zależy od gustu i upodobań. Mojej rodzinie bardzo smakowały i rozeszły się w jeden dzień. Zachęcam do wypróbowania bo wykonanie nie jest skomplikowane, składniki są ogólnie dostępne i warto dla odmiany wypróbować ciasta pieczonego na parze.Składniki na 15 sztuk:3
jajka200 g
cukru300 g
mąki150 ml
mleka3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
kakaoszczypta
soligarnek do gotowania na parze
Jajka ubijamy ze szczyptą
soli. Dosypujemy
cukier i ubijamy do momentu, aż masa
zrobi się jasno
żółtka, gęsta a pod palcami nie będziemy wyczuwać
cukru. Do
jajek wsypujemy
mąkę wymieszaną z proszkiem, wlewamy
mleko i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części do jednej wsypujemy
kakao i mieszamy. Masy przekładamy do papilotek. Zostawiamy po łyżce każdej z mas.Do szprycy przekładamy masę i wyciskamy średniej wielkości kropki. Na ciemnych babeczkach robimy jasne kropki, a na jasnych babeczkach ciemne kropki. Do garnka wlewamy
wodę. Gotujemy.
Wody nie może być zbyt dużo, żeby podczas gotowania bąbelki nie sięgały dna sitka. Papilotki wkładamy do metalowych foremek na muffinki. Wkładamy do garnka i pieczemy pod przykryciem 15 minut.
Woda nie może zbyt mocno się gotować.- Dla ulepszenia smaku możemy dodać ekstrakt
waniliowy albo dowolne nadzienie np.
dżem, powidła,
czekoladę.- Jeśli nie mamy szprycy możemy wykorzystać woreczek foliowy. Wkładamy nadzienie do woreczka, odcinamy róg i wyciskamy.