ßßß
Tak, cukinie rządzą w tym sezonie. A zapiekanka z malutkich cukinii jest po prostu fantastyczna. Zaś podana z sosem czosnkowym wprost obłędna.Składniki:mrożone ciasto francuskiekilka małych (do 10 cm) cukiniipomidorcebula słodkasól, pieprzświeża miętaprzyprawy i ziołaoliwa z oliwekżółty ser
Przygotowanie:Formę do zapiekanki masmarujcie oliwą i wyłóżcie pierwszą warstwą ciasta francuskiego (musi być dobrze rozmrożone). Jeszcze raz posmarujcie oliwą. Pokrójcie pomidora i połowę cukinii. A także cebulę. Doprawcie tak, jak lubicie: ja dałam mięte, kolendrę, sól i pieprz. Następnie dajcie drugą warstę ciasta i oliwę. Na cisto drobno pokrójcie pozostałą część cukinii. Przyprawcie wegług uznania. Teraz zetrzyjcie na tarce ser - ja dałam ser parmezanopodobny ;)
Zapiekajcie około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym (wymieszane: 4 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, szczypiorek, roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz, pieprz etiopski). Rewelacyja!Polecam też kwiaty cukinii w cieście naleśnikowy .