ßßß
pudding jaglany z kandyzowanym kokosem, kandyzowanym bananem, kaktusem i nektarynkąmillet pudding with candiec coconut, candied banana, cactus and nectarine
Te kandyzowane owoce to skutek wczorajszego buszowania po stosiku z bakaliami świata. Nie mogłam nie ulec. ;)Kandyzowany kokos, kaktus, suszony banan, a przysięgam, że jeszcze wczoraj pamiętałam, czym były te pomarańczowe owoce... Teraz pozostaje mi to nazwać dyplomatycznie jakimś kaktusem, bo nie przypominają smakiem niczego, co znam.Uprażona, zmiksowana kasza jaglana smakuje wspaniale w tej formie i mogę śmiało zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu. Nie zawiedziecie się, zwłaszcza jeśli lubicie budynie i puddingi.
/1 porcja/- 4 łyżki kaszy jaglanej- 1 i 1/4 szklanka mleka + 3 łyżki- 1 jajko- 1 łyżeczka miodu- szczypta soli- laska waniliiKaszę prażymy na ceramicznej patelni, a następnie mielimy na puch w blenderze. Mieszamy go w szklance z 1/4 szklanki mleka. W garnku zagotowujemy 1 szklankę mleka, następnie dodajemy kaszę jaglaną, ziarna z 1/3 laski wanilii i miód. Gotujemy na małym ogniu ok. minut, co jakiś czas mieszając. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i pod koniec gotowania dodajemy do kaszy, dokładnie łącząc składniki. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z lekko ostudzoną kaszą.