Wykonanie
Mięso jadam bardzo rzadko, a
kurczaka prawie wcale. Ale jak już mi ochota na kawałek drobiu przyjdzie, to z pewnością będzie to
kurczak moczony w zalewie z
wódki i soku z
cytrusów z dodatkiem
anyżu, a
potem upieczony z plasterkami
klementynek.Taka ochota naszła mnie wczoraj i przy tej okazji postanowiłam odświeżyć przepis, który na warsztatach z kuchni arabskiej czy libańskiej niezmiennie robi furorę, jest łatwy i szybki, a
kurczak smakuje zaskakująco pysznie. Smakuje tak za sprawą składników zalewy i sposobu przygotowania, który jest wyjątkowo mało wymagający - wystarczy wstawić blaszkę z zawartością do piekarnika, poczekać i wyjąć. W dodatku, dzięki moczeniu w zalewie alkoholowej
mięso rozpływa się w ustach. Mój ulubiony przepis na
kurczaka.
Składniki:składniki na 1
kurczaka około 1.3kg, pokrojonego na 8 części; ja użyłam 4 podudzi, podzielonych każde na pałkę i udko, w
sumie 8 częścizalewa:100ml
wódki arak albo ouzo,
wódki anyżowej4 łyżki
oliwysok z 1/2 dużej
pomarańczy3 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
musztardy z
gorczycą3 łyżki
cukru brązowego2 łyżeczki
soli1-2 łyżeczki
czarnego pieprzu2 średnie bulwy
kopru włoskiego - fenkuła ( ja nie dostałam, pominęłam ), pokrojone na połówki a
potem na ćwiartki4-5
klementynek ( albo
mandarynek ), pokrojonych w plasterki o grubości około 0.5cm1 łyżka
tymianku suszonego1 łyżka nasion
kopru włoskiego, rozkruszonego ( ja użyłam
nasion anyżu )
sól,
pieprzJak zrobić:Składniki zalewy bardzo dobrze wymieszałam. Do niej włożyłam kawałki
kurczaka, kawałki
kopru włoskiego, plastry
klementynek,
tymianek i rozmiażdżone w moździerzu nasiona
kopru włoskiego (
anyżu ). Rękoma obtoczyłam dokładnie kawałki
mięsa w zalewie, przykryłam naczynie i wstawiłam do lodówki na noc.Wszystkie składniki razem z zalewą przełożyłam do blaszki o wymiarach około 30x37cm, rozłożyłam,
kurczaka skórą do góry, lekko z wierzchu posoliłam i posypałam
pieprzem.Piekarnik rozgrzałam do 220'C i piekłam
kurczaka przez około 45 minut, aż skóra była przypieczona, a
mięso dopieczone. Jeżeli
kurczak za wcześnie mocno się rumieni można blaszkę przykryć folią aluminiową i piec aż
mięso będzie dopieczone w środku.Sos, którego powstanie dość dużo podczas pieczenia przelałam do rondelka i podgrzewałam, aż się zredukował do esencjonalnego
mięsnego sosu.Kawałki
kurczaka podałam z
klementynkami, polane sosem, można posypać posiekaną
pietruszką.