Wykonanie
Klasyczne udka pieczone w
miodowo-musztardowej marynacie są przepyszną propozycją obiadową.Bardzo często przygotowuję je kiedy nie mma pmysłu na odbiad albo nie chcę stać nad garami pół dnia. To danie to w zasadzie "samograj"... marynujesz i wkładasz do piekarnika.
Potem trzeba tylko pamiętać żeby w odpowiednim momencie je wyjąć i gotowe!Nie wymagają ani wielkiej wprawy w kuchni ani zaangażowania a zawsze wychodzą pyszne.
SKŁADNIKI:8 podudzi z
kurczaka2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
miodu wielokwiatowego2 łyżki
musztardy Dijon2łyżki
musztardy francuskiej z całymi ziarnami
gorczycySólCzarny pieprzWYKONANIE:
Miód,
oliwę oraz
musztardy mieszamy razem tworząc marynatę. Podudzie z
kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i doprawiamy
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Podudzia umieszczamy w marynacie, na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc).Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C przez około 1 h aż
kurczak stanie się złoty a po wbiciu szpikulca w
mięso nie wydobywa się z niego krwisty płyn. W czasie pieczenia podlewamy, co około 10 minut marynatą.