ßßß
Cookit - przepis na Makowiec na biszkopcie
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Makowiec na biszkopcie
Składniki
Biszkopty
Jajko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Cukier
Proszek do pieczenia
Olej
Mak
Margaryna
Zapach rumowy
Arak
Pomarańcza
Rodzynki
Wykonanie
Od dzieciństwa lubię ciasta z
makiem
. To przygotowuje się dość szybko. Polecam!
Składniki:
Biszkopt
(blaszka 24x28cm):4
jajka
3/4 szklanki
mąki pszennej
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki
oleju
Masa makowa:20 dag mielonego
maku
(użyłam gotowego suchego mielonego
maku
)3
jajka
25 dag
margaryny
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki
cukru
aromat rumowy
lub
arakowy
ewentualnie kandyzowana skórka z
pomarańczy
i
rodzynki
Sposób wykonania:1. Zrobić
biszkopt
:
białka
ubić ze szczyptą
soli
, stopniowo dodawać
cukier
, a
potem
żółtka
. Dodać
mąkę
przesianą z
proszkiem do pieczenia
, wymieszać, a na koniec dodać
olej
. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty.2. Zrobić masę
makową
: w rondelku
margarynę
rozpuścić z
cukrem
, w osobnym naczyniu wymieszać gotowy suchy mielony
mak
,
jajka
i
mąkę ziemniaczaną
. Gdy
margaryna
się rozpuści dodać masę
makową
, dodać
olejek arakowy
lub
rumowy
,
rodzynki
i
skórkę pomarańczową
i całość mieszać i gotować na najmniejszym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje (niecałe 5 minut).3. Gorącą masą przełożyć
biszkopt
i lekko docisnąć. Ciasto pozostawić do wystudzenia.4. Na wierzch wyłożyć polewę ( np.
żelatyną
) lub
czekoladę
rozpuszczoną w kąpieli
wodnej
. Posypać
płatkami
migdałowymi.Smacznego!!!
Źródło:
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2016/01/makowiec-na-biszkopcie.html
Przepisy powiązane
makowiec
Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto Makowa Wdowa (makowiec na biszkopcie)
Babka pomarańczowa z polewą serowo-pomarańczową
BISZKOPT MAKOWY DO TORTÓW
CIASTO ZEBRA
Składniki powiązane (0)