Wykonanie
Znana od wielu lat, ekspresowa w wykonaniu, pulchna babka, która zawsze się udaje. Ma ciekawy wygląd zwłaszcza w przekroju. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Przepis można znaleźć na wielu stronach internetowych. Ja zrobiłam według przepisu, jaki znalazłam w zeszycie kulinarnym mojej Mamy. Warto wracać do dawnych, prostych przepisów na wszelkie słodkości.
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):5
jajek1½ szklanki
cukru2½ szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
oleju¾ szklanki białej oranżady1 łyżeczka
aromatu rumowego lub
arakowego2 - 3 łyżki
kakao2 - 3 łyżki
mąki pszennej do ciasta białegoWykonanie :
Jajka ubijamy robotem recznym z
cukrem na puszysty krem. Wsypujemy porcjami
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksujemy robotem ręcznym, ale juz na zmniejszonych obrotach. Wlewamy porcjami
olej, aromat i miksujemy. Następnie wlewamy wąskim strumieniem oranżadę, dalej miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki połączą się dzielimy ciasto na 2 równe części. Do jednej części dajemy 2-3 łyżki
kakao, do drugiej 2-3 łyżki
mąki i mieszamy na jednolite masy. Na środek dna tortownicy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania ( nie czekamy aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki, gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta po dnie tortownicy, a czynność ta powinna być wykonana raczej w miarę szybko). Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Polecam również :