ßßß Cookit - przepis na makowiec

makowiec

nazwa

Wykonanie

Poniżej przedstawiam przepis na biszkopt z makiem, jadłam ostatnio u mojej mamy i jest przepyszny, puszyste ciasto, bardzo dobra masa makowa. Idealne ciasto na zbliżające się Święta.
BISZKOPT Z MAKIEM
Ciasto:
4 jajka
szklanka cukru
4 łyżki oleju
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1,5 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
kostka margaryny
olejek migdałowy
polewa
kilka orzechów włoskich
1. białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek, miksować,
2. wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C,
3. mak zalać wrzącą wodą,
4. po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia,
następnie odlać i przemielić 2 razy przez maszynkę, połączyć z jajkami, mąką i zapachem,
5. zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak,
6. gęstniejącą masą przekładać pokrojone ciasto,
7. wierzch polać polewą i posypać orzechami.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2012/11/makowiem.html