Wykonanie
Poniżej przedstawiam przepis na
biszkopt z
makiem,
jadłam ostatnio u mojej mamy i jest przepyszny, puszyste ciasto, bardzo dobra masa makowa. Idealne ciasto na zbliżające się Święta.
BISZKOPT Z MAKIEMCiasto:4
jajkaszklanka
cukru4 łyżki
olejuszklanka
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:1,5 szklanki
maku3
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
cukrukostka
margarynyolejek migdałowypolewakilka
orzechów włoskich1.
białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, dodać
żółtka,
mąkę,
oliwę, proszek, miksować,2. wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C,3.
mak zalać wrzącą
wodą,4. po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia,następnie odlać i przemielić 2
razy przez maszynkę, połączyć z
jajkami,
mąką i zapachem,5. zagotować
margarynę i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać
mak,6. gęstniejącą masą przekładać pokrojone ciasto,7. wierzch polać polewą i posypać
orzechami.